Diaspora moldovenească se declară împotriva sistemului electoral uninominal

Reprezentanţii diasporei RM au adoptat o rezoluţie prin care se opun sistemului electoral uninominal.Igor Boţan susţine că iniţiativa legislativă a democraţilor reprezintă o marginalizare pentru diaspora.
Şedinţă în cadrul forumului diasporei moldoveneşti în Veneţia.
Şedinţă în cadrul forumului diasporei moldoveneşti în Veneţia. (facebook.com)

Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi peste hotare au declarat în cadrul unui forum organizat la Veneţia, Italia, că în prezent, în R. Moldova lipseşte un consens politic şi social necesar pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte în cadrul sistemului uninominal sau mixt. Ei mai afirmă că modificarea sistemului electoral va distorsiona proporţia adecvată de reprezentare a diasporei.

În cadrul forumului diasporei au participat 180 de moldoveni din 19 ţări ale lumii, inclusiv din Italia, Spania, Portugalia, Rusia, România, Grecia, SUA, Canada şi Marea Britanie. Majoritatea au criticat intenţia democraţilor de a trece la sistemul de vot uninominal sau mixt, precum şi "viteza cu care guvernarea promovează această iniţiativă.

Rezoluţia adoptată în cadrul forumului conţine prevederi şi despre necesitatea luptei adevărate împotriva corupţiei, dar şi solicitarea privind încheierea cât mai rapidă a investigaţiei furtului miliardului din sistemul bancar al R. Moldova.

În acelaşi context, potrivit unui comunicat de presă, Partidul Democrat din Moldova (PDM), iniţiatorul introducerii votului uninominal consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nicio persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toţi cetăţenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii.

“În ultimii doi ani, au fost date publicităţii mai multe sondaje de opinie şi toate arătau foarte clar că cei mai mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi de actualul sistem electoral şi vor ca acesta să fie schimbat. Cum îl schimbăm, cât de bine vom face asta, vrem să stabilim în cadrul dezbaterilor publice.”

Analistul politic Igor Boţan, revenit de curând de la forumul diasporei de la Veneţia, a menţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că toată lumea înţelege că diaspora trebuie luată în considerare la modul cel mai serios. Datorită banilor, remitenţelor diasporei, Republica Moldova în mare măsură se menţine pe linia de plutire, de aceea nu îi poţi lua dreptul de vot.

“La ultimele alegeri naţionale au participat peste 130.000 de cetăţeni din diaspora. Aceasta e foarte mult. Iată că guvernarea vine cu această ofertă să fie reprezentată chiar de membrii diasporei”, dar potrivit proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral care este unul foarte vulnerabil “în privinţa diasporei se lansează ceea ce se numeşte baloane de încercare. Ceea ce i se propune diasporei este irealizabil. Pentru că diaspora este reprezentată şi poate fi reprezentată mult mai bine în cadrul sistemului proporţional. Ceea ce propune partidul de guvernământ, Partidul Democrat, este, de fapt, într-un fel, marginalizarea diasporei”, a concluzionat analistul.

Reprezentanţii cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi peste hotare au decis să organizeze următoarea întâlnire în august 2017, la Chişinău, când urmează să aibă loc tradiţionalul congres al diasporei.