Diaspora moldovenească cere asigurarea dreptului la vot la parlamentarele din toamnă

Pe lângă dreptul la vot şi alte drepturi politice, cei peste un milion de moldoveni stabiliţi peste hotare au solicitat respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, şi permiterea finanţării concurenţilor electorali şi a partidelor politice de către cetăţeni cu drept de vot din diasporă.
Urnă de vot (R. Moldova)
Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)

Mai mulţi reprezentanţi ai diasporei cetăţenilor originari din Republica Moldova au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în această toamnă şi au cerut să fie asigurate dreptul la vot şi alte drepturi politice pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotarele ţării.

Reprezentanţii diasporei au solicitat autorităţilor să modifice prevederile legale pentru a permite: votul în diasporă timp de 2 zile, votarea atât cu paşaportul cât şi cu buletinul, introducerea în legislaţie a termenului de alegători din diasporă, introducerea caracterului permanent pentru secţiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secţii de votare suplimentare la cererea a cel puţin 300 de alegători, sau acolo unde au votat mulţi cetăţeni la scrutinele trecute etc.

Mai mult decât atât, aceştia au solicitat să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneţia, şi să fie permisă finanţarea concurenţilor electorali şi a partidelor politice de către cetăţeni cu drept de vot din diasporă cu contribuţii care să nu depăşească 5 salarii medii pe an.

Reprezentanţii diasporei au ţinut să remarce şi caracterul nereprezentativ şi anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, solicitând astfel anularea acestui sistem care ar favoriza Partidul Socialiştilor sau, cel puţin, introducerea turului doi de scrutin.

Totodată, Diaspora a îndemnat forţele pro-europene să se ralieze într-un singur bloc electoral pentru a evita dispersarea de voturi, favorabilă socialiştilor.

”Subiectul votului în diaspora ţine de peste 1/3 dintre cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au fost nevoiţi să părăsească ţara şi care asigură supravieţuirea economică a acesteia prin transferuri de peste 1 miliard de dolari SUA anual. Fără a crea condiţii pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative”, se arată într-un comunicat de presă.

La finalul conferinţei, avocaţii diasporei au informat despre mersul dosarului privind neasigurarea accesului la vot în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016. Participanţii au făcut referinţă şi la concluziile Curţii de Conturi care a constatat că în 2016, Comisia Electorală Centrală nu a valorificat 4,9 mln lei, bani care erau de ajuns pentru a deschide suficiente secţii pentru alegătorii din diasporă. Având în vedere că banii au fost bugetaţi, se poate presupune că secţiile de votare suplimentare nu au fost deschise intenţionat.

Valeriu Paşa a declarat că Asociaţia Comunitatea ”WatchDog.MD” a sintetizat propunerile diasporei într-un draft de proiect de lege, ce va fi completat cu propunerile care vor mai veni şi va fi publicat pentru consultări, apoi expediat Parlamentului.

Avocatul Sergiu Gherman, fost consul onorific al Republicii Moldova în SUA, prezent la conferinţă, a făcut apel către autorităţi să dea curs iniţiativei diasporei, iar către societatea civilă, partidele politice şi partenerii externi să susţină acest demers.