Diaspora din România şi Republica Moldova reunită la Parlament

Congresul Diasporei Unioniste, Acţiunea 2012, eveniment la Parlament, 3 aprilie 2015
Congresul Diasporei Unioniste, Acţiunea 2012, eveniment la Parlament, 3 aprilie 2015 (Epoch Times România)

Diaspora din România şi Republica Moldova se reuneşte pentru prima dată la Bucureşti. Peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din străinătate iau parte în perioada 3-5 aprilie la Congresul Diasporei Unioniste, organizat la Palatul Parlamentului.

"Republica Moldova nu este Diaspora, ci este România, a declarat George Simion, liderul Acţiunii 2012 - organizator al evenimentului la deschiderea lucrărilor primului Congres al Diasporei Unioniste, citat de infoprut.ro.

„Instituţiile statului român sunt încete în relaţia cu Republica Moldova. Ne-am adunat pentru a da un impuls relaţiilor dintre cele două state şi procesului unificării”, a mai adăugat Simion.

Potrivit organizatorilor - Platforma Unionistă Acţiunea 2012 -, principalele obiective ale evenimentului la care participă alături de românii din Diaspora, experţi, oameni de cultură şi politicieni preocupaţi de viitorul comun al României şi Republicii Moldova sunt identificarea principalelor dificultăţi cu care se confruntă românii de pe cele două maluri ale Prutului în ţările de reşedinţă şi conlucrarea în vederea apropierii dintre România şi Republica Moldova.

"Două state, o singură Diasporă: integrarea comunităţilor în ţările de domiciliu. Măsuri pentru integrarea basarabenilor din diasporă în comunităţile şi asociaţiile româneşti”, ,,Structuri organizatorice ale Diasporei: funcţionalitate şi eficienţă”, ,,Diplomaţia Unirii - program de acţiuni pro-unioniste, organizate de românii din Diasporă, pentru asigurarea unui lobby permanent în favoarea Unirii, orientat către factorii de decizie din ţările-gazdă” sunt câteva dintre atelierele de lucru şi dezbaterile la care vor lua parte românii din Italia, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Marea Britanie şi SUA. În ultima zi a reuniunii va fi adoptată o Rezoluţie comună, citită în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti.

"Statul român se chinuie de vreo 8 ani să organizeze o adunare a Diasporei. Nu au luat în seamă nici măcar semnalul de alarmă tras pe 16 noiembrie. Iată că noi, societatea civilă, suntem mai bine pregătiţi şi vom organiza la acest sfârşit de săptămână lucrări menite să reunească Diaspora pe cel mai important subiect al naţiunii noastre: Unirea cu Republica Moldova, următorul proiect de Ţară”, prefigura evenimentul George Simion.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne