Diamantul roz: O clasa in sine

Inelul Shalimar, creat de designerul indian Nirav Modi in decurs de 1 an, este estimat la 2 milioane USD si are un diamant roz de 1,25, incojurat de diamante mici, albe si roz
Inelul Shalimar, creat de designerul indian Nirav Modi in decurs de 1 an, este estimat la 2 milioane USD si are un diamant roz de 1,25, incojurat de diamante mici, albe si roz (Prin bunavointa Argyle Diamond Mine)

Diamantele produse de Argyle Pink Diamonds sunt una dintre cele mai exclusiviste pietre din lume si, ca atare, sunt in mod normal rezervate pentru placerile Principesei Maria a Danemarcei, Nicole Kidman si J. Lo, care inca mai are inelul de logodna cu diamante roz de 6.5 karate de la Ben Affleck.

Evaluate la de douazeci de ori pretul unui diamant alb, diamantele roz sunt, de asemenea, extrem de rare, cu doar 50 sau cam asa ceva, scoase la licitatie in fiecare an.

Ele au devenit un element de investitii si sunt acum considerate forma cea mai concentrata de avere de pe piata internationala, spune Josephine Archer, purtatorul de cuvant al Argyle Pink Diamonds.

"Vorbim intr-adevar despre produsul cel mai limitat din lume," a declarat ea pentru The Epoch Times.

Archer se pregateste luna aceasta pentru Annual Signature Tender organizat de Argyle Pink Diamonds, o oferta de piata exclusiva care va intruni 200 de bijutieri de top, comerciantii de pietre pretioase si investitori din lume care concureaza pentru ofere rare.

De ce este atat de unic?

Diamantele roz sunt gasite in regiunea indepartata si accidentata Kimberley, in nord-vestul Australiei, in mina de diamante Argyle, care produce 90 la suta din diamantele roz din lume.

Diamantele roz Argyle reprezinta o zecime din unu la suta din productia minei. Dar nu este numai raritatea lor ceea ce da diamantelor alura lor.

Nimeni nu este sigur ce da diamantelor culoarea lor misterioasa. Cele mai multe diamante isi dobandesc culoarea de la oligoelementele din stanca, dar diamantele roz nu.

Cea mai populara teorie se refera la modul in care diamantele sunt formate. Diamantele roz sunt gasite in unele dintre cele mai vechi roci expuse din lume si sunt produse o sub presiune chiar mai mare decat diamantele albe.

Cei mai multi geologi cred acum ca presiunea intensa schimba structura diamantului, creand retele cristaline rasucite care refracta lumina de la capatul inferior al spectrului curcubeului.

"Deci, obtinem aceste incantatoare culori roz si violet, albastru si purpuriu, si chiar rosu la capatul indepartat al spectrului de frecvente, care, care este una dintre culorile cele mai rare din natura", a spus doamna Archer.

Diamantele roz sunt, de asemenea, mult mai grele decat alte diamante, si necesita un specialist pentru a fi taiate.

"Nu puteti lua un slefuitor obisnuit de diamante albe si sa-l puneti in fata unuia roz si [sa va asteptati] sa produca un diamant foarte frumos", a spus ea.

Modul in care culoarea apare intr-un diamant roz este "in benzi si in zone", a explicat ea, asa ca un slefuitor trebuie sa verifice fiecare parte pentru a planifica si de a examina cum sa il slefuiasca pentru a gasi cea mai buna culoare.

"Slefuitorii nostri asculta cu adevarat acest diamant si produc ceva unic", a spus ea, adaugand, "Vindem, practic, toate diamantele noastre cu bucata".

Cumparatorii de diamante

Printr-o subestimare completa, afabila doamna Archer descrie clientela pentru diamantele roz ca pe "o nisa deosebita de piata."

"Ele sunt diamante care plac oamenilor ce si-au completat de multe ori repertoriul lor de diamante albe si diamante galbene si au trecut la diamante roz", a spus ea.

Recursul la diamante roz este atat de mare incat, in timpul crizei financiare globale, valoarea diamantelor roz a urcat in timp ce alte piete s-au rasturnat.

"Exista o mare apreciere pentru diamantele roz Argyle pe piata, in ciuda a ceea ce s-a intamplat in economia globala din ultimii ani.

"Unele dintre aceste diamante nu ies niciodata din cutiile lor", a explicat doamna Archer. "Ele stau in seifuri si sunt pastrate ca un depozit de avere."

Statele Unite raman cea mai mare piata de diamante din lume. Europa si Australia sunt, de asemenea, dornice sa achizitioneze diamante roz, dar este piata nuptiala din Japonia, unde culoarea roz simbolizeaza dragoste, cea care stabileste o tendinta pentru produse si mai unice – diamante roz in forma de inima.

"Ele au fost intr-adevar destinate pentru piata japoneza," a spus doamna Archer. Dar diamantele roz in forma de inima au impact si in alte piete.

In mod ironic, compania va oferi o suita de trei diamante rare identice in forma de inima la oferta de diamante din acest an.

"As putea numara pe degetele de la o mana, de cate ori au fost prezentate diamante identice in cadrul licitatiilor. In acest an ne avem [trei diamante roz] toate la un loc, toate cu o culoare perfecta si cu o claritate deosebita. Este un eveniment extraordinar".

Descoperirea Argyle

Descoperirea Argyle, unul dintre cele mai bogate depozite de diamante din lume.

Nu a fost usor sa cauti prin mii de kilometri patrati de pamant rosu, brun care acopera ramasitele unui vulcan vechi de milioane de ani, dar geologul Warren Atkinson a persistat. El a suspectat ca ar putea gasi diamante, dar nu a banuit ca va avea nevoie de un deceniu ca sa le gaseasca, sau ca vor fi confirmate intr-un astfel de moment definitoriu.

"Ai de-a face cu 300.000 de kilometri patrati. De-a lungul celor 10 ani care au dus la descoperirea Argyle, am prelevat aproximativ 15.000 probe, fiecare cu un elicopter. Este foarte scump, deoarece este o zona foarte izolata, "a spus el intr-o declaratie.

1979 a fost anul in care au fost descoperite. Atkinson si echipa sa au prelevat trei probe, toate la cinci pe zece kilometri distanta. Doua diamante au fost gasite in primul esantion, trei diamante in al doilea si cinci in al treilea. Asta a fost practic ceva nemaiauzit, sa se gaseasca atat de multe intr-o zona.

"M-am dus la un musuroi si acolo era un diamant incorporat in suprafata furnicarului," isi aminteste el.

Nu numai ca statea, literalmente, deasupra unuia dintre cele mai bogate depozite de diamante gasite in lume, dar, ceva necunoscut de el la acea vreme, a fost ca a descoperit si un camp cu diamantele cele mai rare din lume, diamantele de culoare roz.

India vine din urma pe piata de diamante, cu inelul Shalimar al bijutierului indian celebru Nirav Modi, o piesa ce valoreaza 2 milioane de dolari, ce are un admirat diamant roz de 1,25 carate in centru.

Iar cei care pur si simplu nu reusesc sa se hotarasca daca sa-si pastreze Porsche-ul sau sa renunte la el si sa achizitioneze un diamant roz, doamna Archer avertizeaza – nu stati pe banda de rezerve prea mult timp.

Mai exista diamante roz pentru inca un deceniu in mina de diamante Argyle, a spus ea, si cu doar 50 sau cam asa ceva, oferite in fiecare an, asta inseamna ca numai circa 500 de diamante de acest calibru vor mai fi disponibile in lume in anii care vor veni.

"Ele fac parte dintr-o clasa a lor", a spus doamna Archer.

Annual Signature Tender 2011 organizat de Argyle Pink Diamonds incepe in Perth pe 5 septembrie si se va muta la Hong Kong pe 16 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură