Diagnosticul de boală Lyme (transmisă de căpuşă) poate fi pus numai de specialişti

(Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Diagnosticul pentru boala Lyme, boală infecţioasă transmisă la om prin muşcătura de căpuşă, poate fi stabilit doar de către medicii infecţionişti, a precizat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, recomandându-le oamenilor să evite impostorii, potrivit Mediafax.

"Trebuie menţionat că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii şi că nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme. Afecţiunea este monitorizată permanent în România din 2010, când au fost diagnosticate 312 cazuri. În 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri, cu 60% mai puţine decât în anul precedent", a susţinut doctorul Rafila.

Alexandru Rafila a explicat că această boală Lyme poate fi prevenită prin înlăturarea căpuşei, la camera de gardă a oricărei unităţi sanitare, toaleta locală a plăgii şi administrarea unei singure doze de antibiotic, la indicaţia medicului.

"Stadiile secundare şi terţiare ale acestei afecţiuni sunt foarte rare şi nu reprezintă o problemă de sănătate publică. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienţi, recomandarea noastră pentru public este aceea de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului", a precizat Alexandru Rafila la conferinţa de presă "Mituri şi adevăruri în boala Lyme", organizată cu ocazia simpozionului "Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice", care a fost organizat de Societatea Română de Microbiologie.

Medicul a ţinut să sublinieze faptul că, nu de puţine ori, a citit anunţuri prin care oamenii erau invitaţi să depisteze dacă suferă de boala Lyme.

"Acest lucru nu trebuie luat în seamă, una din cinci căpuşe au potenţial infectant şi, revin, metoda cea mai simplă este scoaterea căpuşei, spălarea locului şi o singură doză de antibiotic. Din nefericire am întâlnit o persoană care de nouă luni primea tratament cu antibiotic pentru boala Lyme, ceea ce provoacă cu certitudine alte suferinţe", a mai spus medicul.

La nivel european, în fiecare an sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boală Lyme, conform datelor de la Centrul european de prevenire şi control al bolilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură