Diaconu: TVR Mureş - portavoce a Ungariei. De 1 decembrie a discreditat şi înjosit Marea Unire

Bogdan Diaconu
Bogdan Diaconu (Epoch Times România)

Revoltat de prestaţia TVR Mureş care de Ziua Naţională a României a discreditat Marea Unire, transformându-se într-o portavoce a Ungariei, preşedinţele Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a cerut vineri, în cadrul unei scrisori deschise adresată conducerii Parlamentului şi Consiliului Naţional al Audiovizualului, nici mai mult nici mai puţin decât demisia directorului TVR, Stelian Tănase.

"Caz unic în lume: televiziunea naţională a unei ţări (din păcate, e vorba de România) a devenit agentul dezbinării acesteia pe banii cetăţenilor, făcându-le pe plac inamicilor acelui stat. Probabil că, în caz de război, TVR va ţine cu invadatorii. Cum ar trebui pedepsită o asemenea infamie?", se întreabă Bogdan Diaconu.

Ziua Unirii "serbată" la TVR Mureş

În scrisoarea deschisă menţionată, deputatul arată că, în data de 1 Decembrie 2014, de Ziua Naţională a României, postul TVR Târgu Mureş a difuzat de la ora 16.00 un dialog de 10 minute, intitulat "No comment", în limba maghiară, "menit să discrediteze Marea Unire şi să arate rolul protector al Ungariei asupra Transilvaniei, precum şi felul în care românii ar fi manipulat şi falsificat datele istorice şi realităţile din Transilvania şi ar fi forţat situaţia pentru a obţine Unirea pe calea armelor."

"Solicit, de aceea, demiterea directorului TVR Stelian Tănase şi a responsabililor din cadrul TVR Târgu Mureş pentru folosirea acestui post regional ca şi canal de emitere al pretenţiilor iredentiste maghiare prin falsificarea evenimentelor legate de Marea Unire chiar de Ziua Naţională a României. Dialogul falsifică în mod grosolan situaţia românilor din Transilvania din preajma anului 1918 şi reprezintă un atac direct şi mincinos la adresa Unirii de la 1918, difuzat chiar de Ziua Naţională de un canal regional al postului public de televiziune aflat sub controlul Parlamentului", a evidenţiat Bogdan Diaconu.

Instituţia care veghează asupra televiziunilor, CNA, nu a luat nicio măsură împotriva unui asemenea "act de înjosire a Marii Uniri", petrecute pe postul subvenţionat de statul român şi întreţinut de contribuabili, şi, probabil, nici nu are cunoştinţă de ceea ce se petrece la postul TVR Târgu Mureş.

"Cu privire la minciunile difuzate, dialogul reprezintă efectiv poziţia Ungariei şi a extremiştilor maghiari despre Marea Unire. Astfel, potrivit emisiunii, Unirea "a fost înfăptuită pe calea armelor", ca rezultat al dorinţei politicienilor români de a-şi "îmbunătăţi statutul economic şi politic în orice împrejurare". Mai grav, se afirma că din totalul de 6.841.000 de locuitori ai Transilvaniei, numai 2.939.000 ar fi fost români, aşadar românii ar fi fost în minoritate", a explicat revoltat Diaconu.

Mai mult decât atât, liderul PRU a subliniat că emisiunea propagă ideea celor care se opuneau Unirii în 1918 propunând federalizarea Ungariei prin includerea teritoriilor altor naţiuni, inclusiv a Transilvaniei, şi transformarea acestor teritorii în entităţi autonome în cadrul Ungariei, pentru a opri astfel reunificarea poporului român.

"Cei care s-au opus acestor "soluţii", se afirmă în emisiune, sunt burghezii români care "nu au acceptat soluţii de compromis" pentru că nu voiau să "împartă bunurile". Pe toată durata emisiunii, partea română este acuzată de rapacitate şi intenţii maligne, în timp ce Ungaria are rolul pozitiv al dorinţei de a soluţiona problema minorităţilor, românii fiind trataţi ca o minoritate. Culmea falsificării, Ungaria este prezentată ca o mare susţinătoare a Unirii românilor după ce aceştia nu au înţeles bunăvoinţa Budapestei faţă de "minoritatea" română! De asemenea, emisiunea susţine că se dorea de către românii din Transilvania autonomia acestei provincii în timp ce delegaţii de la Alba Iulia nu erau reprezentativi pentru populaţia românească", a afirmat deputatul.

Difuzarea istoriei falsificate a Marii Uniri chiar de Ziua Naţională a României pe postul public de televiziune reprezintă, în viziunea lui Diaconu, nu doar o jignire şi un afront la adresa poporului român, ci şi o dovadă a slăbiciunii autorităţilor române sub ochii cărora se pot emite pretenţii absurde şi anti-româneşti chiar de pe canalele oficiale ale statului român.

În timp ce TVR trăieşte pe spatele bugetului României şi al taxelor plătite de contribuabili în mod direct, acumulând, cu toate acestea, datorii imense, desfăşoară, susţine liderul PRU, într-un mod iresponsabil o campanie de denigrare a valorilor naţionale şi duce o luptă murdară de desfiinţare a unităţii României prin canalul TVR Târgu Mureş.

"Din această cauză, se impune invitarea directorului TVR Stelian Tănase la comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii, dar şi demiterea sa ulterioară şi a responsabililor de la TVR Târgu Mureş pentru gestul fără precedent de a transforma postul public de televiziune într-o oficină a intereselor Ungariei şi într-un instrument de luptă împotriva statului român naţional şi unitar", este de părere Bogdan Diaconu.

Reacţia TVR la scrisoarea liderului PRU

"Responsabilitatea asupra conţinutului şi formei unui material TV revine ziaristului, iar difuzarea pe post este în responsabilitatea superiorului care şi-a dat acordul în acest sens. În cazul în care cineva se face vinovat de încălcarea Legii 41/1994 şi a Statului Ziaristului din televiziunea publică va răspunde punctual, conform legii şi regulamentelor TVR. Comisia de Etică şi Arbitraj din cadrul TVR este organismul care are competenţa necesară şi se poate pronunţa în privinţa unui material jurnalistic. Problema va fi discutată în şedinta Comitetului Director al studioului TVR Tîrgu Mureş", transmite TVR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne