Diaconescu: Unii chiar nu înţeleg. Adevărata miză a scandalului Bercea Mondialu este distrugerea independenţei justiţiei

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Prezidenţiabilul PMP, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă, în contextul scandalului de trafic de influenţă în care este implicat fratele preşedintelui, că şeful statului a reacţionat consecvent în sprijinul justiţiei şi al independenţei acesteia ca un adevărat om de stat fiind de "neînţeles" cum unii politicieni de dreapta nu înţeleg "miza" acestor zile, respectiv distrugerea independenţei justiţiei, relatează Mediafax.

Amintim că magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis vineri seară arestarea preventivă a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit suma de 250.000 de euro de la fiul lui Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât interlopul să scape de închisoare.

Întrebat despre modul în care vor fi afectate imaginea şi acţiunea şefului statului de arestarea fratelui său, Cristian Diaconescu a replicat că "scopul evident al întregului scandal generat în aceste zile este intenţia clanurilor politico-financiare din România de a introduce sub control politic sistemul judiciar", subliniid faptul că o cedare a sistemului judiciar va avea "consecinţe dezastruoase pentru toţi".

"Terfelirea Codruţei Kovesi, procurorul-şef al DNA şi a Liviei Stanciu, preşedintele ICCJ reprezintă, în fapt, principalul scop al întregului demers vizând distrugerea independenţei justiţiei", a adăugat Diaconescu, făcând referire la acuzaţiile aduse de Bercea Mondialu potrivit cărora o parte din banii daţi lui Mircea Băsescu erau destinaţi acestora.

Acuzaţiile lui Mondialu' au fost preluate rapid de Antenele lui Voiculescu, care au declanşat o virulentă campanie mediatică de denigrare a lui Kovesi şi a Liviei Stanciu, în ciuda faptului că interlopul a lansat aceste acuzaţii care nu sunt probate prin nimic şi pe care, conform Codruţei Kovesi, Bercea a refuzat să le mai susţină şi în faţa magistraţilor.

În opinia lui Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei, în aceste împrejurări, preşedintele Traian Băsescu a reacţionat constant "ca un adevărat om de stat".

"Nu este o coincidenţă faptul că în România şi Polonia spaţiul public este ocupat cu două teme similare, care pot afecta stabilitatea statelor respective. Nu este o coincidenţă faptul că se încearcă afectarea credibilităţii a doi lideri pro-occidentali şi pro-americani, prim-ministrul Tusk şi preşedintele Băsescu. Este de neînţeles cum politicieni de dreapta, care se delimitează astăzi de Traian Băsescu arată că nu înţeleg nimic din miza acestei lupte", a mai precizat Cristian Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne