Dezvăluirile lui Turcescu. Cine conduce de fapt Ministerul Transporturilor

Dan Şova, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 30 septembrie 2013
Dan Şova, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 30 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Principalele atribuţii de ministru al Transporturilor nu se află de fapt în mâna lui Dan Şova pentru ca acesta le-a delegat către secretarul general al ministerului, Elena Petraşcu, la numai o zi de la preluarea mandatului, scrie jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul personal.

După ce i-a prezentat CV-ul, Robert Turcescu a remarcat că Elena Petraşcu, pare genul de funcţionar public indispensabil. E bună la orice şi oriunde. Ştie de toate şi o vor toate guvernele României. Inclusiv guvernul Ponta”.

În 22 mai 2012, Elena Petraşcu a fost numită în funcţia de inspector guvernamental, în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Anul trecut, pe 22 noiembrie, premierul Victor Ponta i-a „pasat-o” lui Dan Şova la defunctul minister al Marilor Proiecte, unde Elena Petraşcu a fost numită în funcţia de director general al departamentului Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine. L-a urmat însă pe Dan Şova la Ministerul Transporturilor, unde a fost numită pe 11.03.2014, adică acum o lună de zile, în funcţia de Secretar General al acestui minister, informa Turcescu.

„Surpriza însă abia acum vine: la doar o zi după ce a ajuns în noua ei funcţie, Elena Petraşcu a devenit adevăratul ministru al Transporturilor”.

Dan Şova a semnat pe 12.03.2014 un ordin de delegare a unei serii de atribuţii ale ministrului Transporturilor către Elena Petraşcu, iar potrivit anexei ordinului aceasta nu este doar ordonator principal de credite pentru toate activităţile MT (mai puţin pentru cele din domeniul medical, comunicare, relaţii cu Parlamentul şi sindicatele), dar are în subordine toate unităţile de forţă ale ministerului: de la Romatsa, CFR Călători, CFR Marfă, Metrorex, Tarom şi multe altele, până la Registrul Auto Român sau Autoritatea Rutieră Română.

„Practic, Şova i-a dat Elenei Petraşcu cele mai importante atribuţii ale funcţiei de ministru, dar şi drept de “viaţă şi de moarte” asupra celor mai importante unităţi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor. N-a fost însă de ajuns! Pe 25.03.2014, sub semnatura aceluiaşi Dan Şova, doamna Petraşcu e desemnată prin ordinul de ministru nr.266, membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al ROMATSA. Ştiu, poate vi se pare incredibil, dar n-a fost de ajuns. Trei zile mai târziu, adică pe 28.03.2014, Elena Petraşcu este desemnată preşedinte al CA ROMATSA, în chiar prima şedinţă a acestui for, la care participa iniţial doar ca membru provizoriu desemnat prin ordin de ministru”, scrie Turcescu.

Jurnalistul notează că din CV-ul acesteia rezultă că „în anul 2001 când Năstase şi Mitrea au semnat mizerabilul contract Bechtel, doamna Petraşcu era directorul general al Direcţiei Juridice din Ministerul Transporturilor”.

„Fără avizul ei nu se putea încheia acel contract. În 2005, când s-a renegociat acelaşi mizerabil contract Bechtel, Petraşcu era pe aceeaşi funcţie. Adică tot director juridic la MT. Pe 30 mai 2013, când Şova a anunţat rezilierea mizerabilului contract Bechtel de pe urma căruia statul român a pierdut câteva zeci de milioane de euro, Elena Petraşcu stătea ascunsă printre sutele de inspectori guvernamentali adunaţi în cadrul Secretariatului General al Guvernului. A trecut valul Bechtel şi, din noiembrie 2013, a recuperat-o amicul Dan Şova la Ministerul Marilor Proiecte, cărând-o apoi în cârcă şi la Transporturi unde a transformat-o peste noapte în adevăratul ministru de resort. Adevarata meritocraţie: faci praf câteva zeci de milioane de euro ale statului prin avizul pe care l-ai dat ca director juridic la semnarea şi, mai apoi, la renegocierea contractului Bechtel, stai la cutie un pic, apoi ajungi adevăratul ministru al Transporturilor. Şi pentru ca toate astea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus, simplu, Elena Petraşcu”, a explicat Robert Turcescu.

Însă ce l-a apucat pe Şova să-i dea atâta putere numitei Petraşcu, se întreabă Turcescu. Pe lângă faptul că în vremea în care se semna şi, mai apoi, când se renegocia contractul cu Bechtel, Elena Petraşcu ocupa funcţia de director juridic la Ministerul Transporturilor, există „voci din minister care susţin cu tărie că Petraşcu este singura deţinătoare a unei copii după acest mizerabil contract Bechtel, despre care ştim cu toţii că a dispărut fără urmă din arhiva Ministerului Transporturilor”.

Cât despre contract, Turcescu susţine că n-o să-l putem vedea curînd, deşi Dan Şova a promis că va pune la dispoziţia opiniei publice o copie a acestui document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne