Dezvăluirile lui Turcescu: Binomul Tăriceanu-Doica, samsarii şi tunurile de milioane de la ANRP

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Toate şpăgile de milioane de euro din jurul putregaiului numit ANRP n-ar fi fost posibile sau, oricum, ar fi fost infinit mai mici dacă nu erau făcute la un moment dat nişte "mici" modificări în Actul Constitutiv al Fondului Proprietatea, a dezvăluit jurnalistul Robert Turcescu într-un articol publicat pe blogul personal în care este prezentat modul în care Călin Popescu Tăriceanu şi "băieţii deştepţi" s-au îmbogăţit în urma micilor retuşuri.

"S-a întâmplat în iarna anului 2007 când prim-ministru al României era domnul Călin Anton Popescu-Tăriceanu. La câteva luni distanţă, adică în ianuarie 2008, modificările amintite au lansat în afacerea cu acţiuni FP aşa-numiţii samsari care au transformat ANRP în cel mai tare poligon de tras tunuri cu bani de la bugetul de stat", scrie Robert Turcescu, care a dezvăluit la sfârşitul lui 2014 că a fost locotenent-colonel sub acoperire.

Ordinea cronologică a evenimentelor

Pe 24 noiembrie 2005, sub semnătura premierului Tăriceanu şi a secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Cătălin Doica, e dată hotărârea de guvern prin care se anunţă constituirea "Societăţii Comerciale Fondul Proprietatea S.A".

Actul constitutiv al "SC Fondul Proprietatea SA" este publicat în Monitorul Oficial şi intră în vigoare zece zile mai târziu, adică pe 5 decembrie 2005. De remarcat în acest act constitutiv articolul 5 intitulat "Tranzacţionarea acţiunilor", cu un singur alineat, care preciza că "tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea se va face pe pieţe reglementate". Iată dovadă:

La acel moment, apariţia "samsarilor" care să cumpere la preţuri mici acţiunile dobândite de moştenitorii ce nu voiau să mai aştepte până la momentul listării lor la bursă era practic blocată întrucât comporta riscuri dată fiind precizarea că aceste operaţiuni nu puteau fi făcute decât "pe pieţe reglementate".

„Asta până când le-a sărit în ajutor acelaşi binom Tăriceanu- Doica! Pe 19 decembrie 2007 se emite controversata Hotărâre de Guvern 1581/2007 prin care este modificat scurt şi profitabil pentru samsari actul constitutiv al SC Fondul Proprietatea SA. Practic, Tăriceanu şi Doica anunţă schimbarea în integralitate a anexei numită "Actul Constitutiv al SC Fondul Proprietatea SA"!

De ce era nevoie de schimbarea totală a actului constitutiv? Păi, printre altele, pentru a face loc în schema "afacerii FP" tuturor samsarilor care stăteau la pândă să cumpere fără griji şi sub preţul pieţei acţiunile care, la acea vreme, erau doar hârtii deţinute de foştii proprietari”, scrie Turcescu.

Aşa se face că din noul act constitutiv al SC Fondul Proprietatea SA dispare pur şi simplu articolul care vorbea despre tranzacţionarea acţiunilor pe pieţe reglementate. Apare însă un articol nou în care se vorbeşte despre "cesionarea parţială sau totală a acţiunilor între acţionari sau terţi".

"Când s-a dat liber, au năvălit samsarii şi povestea e cunoscută. Fondul Proprietatea s-a listat la bursă pe 25 ianuarie 2011. Din ianuarie 2008 şi până în ianuarie 2011 au fost trei ani în care samsarii au cumpărat "FP-uri" uneori şi cu zece la sută din valoarea lor nominală stabilită de acelaşi guvern Tăriceanu la 1 leu/acţiune. Ca să înţelegeţi de ce era profitabil să cumperi în perioada 2008-2011 acţiuni FP chiar şi cu 0,20 bani/acţiune e suficient să priviţi cu cât e cotată astăzi o acţiune FP la Bursa de Valori Bucureşti: 0,85 bani/acţiune…", a evidenţiat jurnalistul.

"Dacă tot a ajuns DNA la şmecherii din comisia ANRP care rezolvau cu "celeritate" cererile de despăgubire depuse de samsarii de drepturi litigioase, în ordine invers cronologică ar trebui, zic eu, să meargă ancheta până la capătul firului acestei imense escrocherii. Şi ghemul, aşa cum am arătat mai devreme, a început să se rotească într-o frumoasă zi de 24 noiembrie 2005, când domnul Călin Popescu Tăriceanu dădea Hotărârea de Guvern prin care lua fiinţă Fondul Proprietatea", a mai precizat Robert Turcescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne