Dezertorul Nawaf al-Fares îl critică aspru pe Assad, dar Rusia blochează acţiunea ONU

Primul ambasador care l-a abandonat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad a cerut armatei să "întoarcă armele împotriva criminalilor" din guvern, pe măsură ce trupe susţinute de tancuri mişunau joi într-o suburbie din Damasc, pentru a alunga rebelii.

Nawaf Al-Fares, care are legături strânse cu serviciile de securitate, a fost ambasador al Siriei în Irak, unul dintre puţinii săi prieteni din regiune.

Având loc la doar câteva zile după dezertarea lui Manaf Tlas - un general de brigadă din Garda Republicană de elită care a crescut împreună cu preşedintele - acţiunea lui a dat revoltei anti-Assad unul dintre cele mai mari impulsuri din cele 16 luni de vărsare de sânge.

Dar cel mai puternic aliat al Siriei, Rusia, l-a susţinut joi pe Assad, avertizând clar duşmanii săi occidentali şi arabi că nu va lua în considerare apelurile pentru o nouă rezoluţie dură din partea Consiliului de Securitate al ONU, în New York.

Marea Britanie a circulat miercuri un proiect, susţinut de Statele Unite, Franţa şi Germania, care va fi în acord cu un plan de tranziţie întocmit de trimisul internaţional Kofi Annan, în conformitate cu capitolul 7 al Cartei ONU.

Acest lucru ar permite Consiliului să autorizeze acţiuni variind de la sancţiuni diplomatice şi economice la intervenţie militară.

Dar pe măsură ce membrii consiliului au început negocierile privind o rezoluţie ce ar reînnoi misiunea ONU de monitorizare în Siria, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Alexander Pankin, a clarificat că Moscova va folosi dreptul de veto dacă va fi nevoită.

"Suntem categorici împotriva Capitolului 7", a spus el. "Orice poate fi negociat, dar nu negociem acest lucru, aceasta este o linie pe care nu o vom trece".

Annan însuşi a solicitat celor 15 membri ai Consiliului să convină asupra unor "consecinţe clare" în cazul în care guvernul sirian sau opoziţia nu vor reuşi să se conformeze cu planul său, care nu a produs nicio încetare a focului, niciun dialog politic, de când a fost aprobat în aprilie.

Proiectul britanic ameninţă guvernul sirian cu sancţiuni, cu excepţia cazului în care opreşte utilizarea armelor grele şi îşi retrage trupele din oraşe şi comune în termen de 10 zile.

"Oamenii sunt îngroziţi"

În timp ce insurgenţii nu pot egala puterea de foc a armatei siriene, ei au reuşit să stabilească avanposturi în municipiile, oraşele şi satele din Siria, de multe ori determinând forţele lui Assad să răspundă cu artilerie şi elicoptere de luptă.

Joi, locuitorii au raportat primul bombardament asupra capitalei, forţele de securitate utilizând mortiere, tancuri şi infanterie într-o încercare de a alunga rebelii de lângă Kfar Souseh, o suburbie din sud.

Activiştii susţin că tancurile au tras de la Moscheea Hadi din est şi de la aeroportul militar Al-Mazzeh din vest.

"M-am trezit în această dimineaţă şi am văzut elicoptere zburând deasupra zonei. Apoi am început să aud mortiere. Au lansat aproximativ şase sau şapte în ultima jumătate de oră", a declarat activistul anti-guvern Hazem al-Aqad.

"Oamenii sunt îngroziţi, familiile intră în maşinile lor şi pleacă din această zonă cât de repede pot".

Agenţia oficială de presă SANA a declarat că forţele siriene au ucis rebelii care transportau arme cu două bărci pe lacul Qotaina, lângă Homs.

Adversarii lui Assad susţin că 13.000 de opozanţi înarmaţi şi neînarmaţi şi 4.300 de membri ai forţelor loialiste de securitate din Damasc au fost ucişi de când a început revolta, în urmă cu 16 luni.

Observatorul activist sirian pentru drepturile omului a spus că 42 de persoane au fost ucise joi, 30 dintre ele fiind civili.

Tlas, fiul unui fost ministru socialist al apărării, nu a făcut niciun comentariu public despre dezertare, dar Franţa a declarat joi că el a intrat în contact cu rebelii sirieni.

"Ştiu că opoziţia şi acest general s-au abordat reciproc ... un contact a fost stabilit", a declarat ministrul de externe Laurent Fabius. Dar el a afirmat că nu poate confirma că Tlas este la Paris.

Prin contrast, Fares a abordat imediat calea publică, postând miercuri o declaraţie video pe Facebook, în care a susţinut în mod repetat că forţele guvernamentale ucid civilii.

"Apăraţi ţara"

"Declar că m-am alăturat, din acest moment, rândurilor revoluţiei poporului sirian", a spus Fares.

"Eu cer ... membrilor armatei să se alăture revoluţiei şi să apere ţara şi cetăţenii. Ridicaţi armele asupra criminalilor din acest regim ...''

"Fiecare sirian trebuie să se alăture revoluţiei pentru a elimina acest coşmar şi această bandă", a afirmat el, acuzând familia lui Assad şi pe aliaţii săi de corupţie şi "distrugerea societăţii" timp de 40 de ani.

Ministrul irakian de Externe, Hoshiyar Zebari, a declarat că Fares se află acum în Qatar, unul din statele din Golf care sprijină deschis rebelii.

"El este un om cu o mare experienţă militară şi de securitate", a declarat Zebari pentru reporterii din Paris. "Am fost surprins de dezertarea lui, deoarece a fost un membru loial al regimului".

Represiunea lui Assad împotriva a ceea ce a început ca o mişcare paşnică pro-democraţie a ajutat la transformarea sa într-o rebeliune armată, dar insurgenţii ştiu că trebuie să slăbească loialitatea şi să atragă condamnarea din partea instituţiilor guvernamentale pentru a slăbi controlul asupra puterii.

În Damasc, o declaraţie concisă a guvernului a indicat: "Ministerul sirian de Externe declară că Nawaf al-Fares a fost eliberat din funcţie şi nu mai are nicio legătură cu ambasada noastră de la Bagdad sau cu Ministerul de Externe. Ambasada din Irak va continua prin exercitarea atribuţiilor sale normale. "

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus: "Eu cred că răspunsul guvernului sirian este că nu poţi demisiona, dar eşti concediat, fiind un alt semn al disperării ... care învăluie regimul lui Assad".

Rusia şi China, ambele fiind membri permanenţi cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au blocat timp de luni de zile tentativele de a creşte presiunea asupra lui Assad, fiind în consens cu argumentul său cum că el apără ţara împotriva unor grupuri armate care doresc răsturnarea lui, cu sprijinul Occidentului şi monarhiilor arabe sunnite din Golf.

"Evident că vorbim cu ruşii şi cu alţii despre ceea ce se va întâmpla după răsturnarea lui Assad, dar pentru moment este evident că nu au ajuns să gândească la fel ca noi", a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, pentru reporteri.

"Ruşii nu sunt orbi, ei pot vedea că există dezertări".

Cea mai mare parte din instituţiile politice şi militare ale lui Assad sunt membri ai sectei minoritare Alawite, o ramură a islamismului şiit. Luptătorii care au participat la revolte sunt în mare parte musulmani sunniţi, cum sunt şi Tlas şi Fares.

Dezertările lor pot indica o îndepărtare crescândă în rândul elitei oamenilor de afaceri sunniţi, care au fost reticenţi în a îmbrăţişa o revoltă ce a început în părţile cele mai sărace ale unei comunităţi majoritare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe