Dezbatere tensionată la Ministerul Justiţiei: "CCR nu e Dumnezeul nostru, vrem referendum!"

"Dacă Curtea Constituţională nu e justă, noi ce facem? Dacă dă hotărâri abuzive, ce facem, stăm şi ne uităm şi nu mişcăm în front?", l-a întrebat Beatrice Dinu, cetăţean şi protestatar, pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader, la dezbaterea publică pe tema abuzului în serviciu.
Dezbateri la Ministerul Justiţiei
Dezbateri la Ministerul Justiţiei (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Nemulţumită profund de decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, o doamnă prezentă la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei pe această temă a avansat ideea organizării unui referendum naţional, astfel încât cetăţenii să spună dacă ei consideră sau nu oportună impunerea unui prag valoric în cazul infracţiunii respective.

"Societatea civilă şi-a manifestat, cred, destul de făţiş părerea despre această temă, abuz în serviciu. Mi se pare cel puţin ciudat că astăzi vorbim despre abuz în serviciu pus pe tapet de CCR care ei fac un abuz în serviciu pe această temă. Mi se pare că acest CCR nu e Dumnezeu pe pământ şi mi se pare nedrept că CCR dacă face un abuz să fie intangibil. Uitaţi-vă câte controverse naşte acest subiect şi măcar din acest punct de vedere nu va putea duce la vreun rezultat care să fie mulţumitor pentru vreo parte.

Din start, consider că aceasta nu este o cale, ceea ce mi-ar fi plăcut foarte tare având în vedere masele de oameni care au ieşit în stradă pe subiectul abuz în serviciu să se creeze o consultare publică înainte de a veni CCR-ul şi a spune: eu am decis că trebuie stabilit un prag pentru abuz. Acum, după ce CCR a statuat acest lucru, mi se pare tardiv. CCR e stat în stat, e Dumnezeu pe pământ şi ce spune CCR e literă de lege", a declarat Beatrice Dinu, cetăţean şi protestatar.

Manifestanta l-a întrebat pe ministrul Justiţiei ce se poate face în cazul în care Curtea Constituţională dă hotărâri abuzive.

"Eu acum vin la dvs şi spun, dacă CCR nu e justă, noi ce facem? Dacă aceste hotărâri sunt abuzive, ce facem, stăm şi ne uităm şi nu mişcăm în front? Spuneaţi că aşa spune Constituţia. În cazul acesta v-aş propune un referendum pentru ca cetăţenii să spună dacă chiar au nevoie de CCR sau chiar au nevoie de a stabili un prag pentru abuz în serviciu. Mi se pare nedrept ca noi, societatea civilă, să fim ignoraţi 6 luni şi să vină acum CCR să spună 'nu mă interesează ce vreţi voi, societate civilă, eu sunt prin Constituţie Dumnezeul vostru, ascultaţi de mine şi să fiţi sănătoşi'", a continuat Beatrice Dinu.

În replică, Tudorel Toader i-a explicat protestatarei că, deşi ceea ce spune ea are sens, nu este acum momentul să se discute acest subiect.

"Aţi folosit cuvântul referendum, care e singurul instrument posibil de revizuire a Constituţiei. Ceea ce aţi spus dvs are sens dar poate fi parte a unei dezbateri pe tema modificării Constituţiei. Câtă vreme Constituţia actuală e în vigoare nu poate să vină cineva să spună – hotărârile astea le respectăm, pe astea nu", a explicat ministrul Justiţiei.