Dezastrul din Sănătate. Spitale colcăind de bacterii, acreditate de ANMCS

Deşi evaluarea spitalelor ar trebui făcută în baza unor protocoale stricte, ANMCS a acreditat pe bandă rulantă spitale colcăind de infecţii intraspitaliceşti. Miza? Una enormă: finanţarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
.
. (Epoch Times România)

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi arată că acreditările spitalelor sunt făcute pe genunchi, susţine Adevărul. Astfel, în mai multe spitale acreditate anul trecut sau chiar în cursul acestui an, au fost depistate infecţii nosocomiale, aceasta în condiţiile în care UE cere ca evaluarea să fie făcută în baza unor protocoale stricte de prevenire a infecţiilor intraspitaliceşti şi recoltarea de probe.

Potrivit sursei citate, apropierea termenului-limită de evaluare a spitalelor impus de Uniunea Europeană a făcut ca Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) să acorde pe bandă rulantă acreditări unităţilor sanitare.

"Miza este una extrem de mare. După termenul-limită care este în luna iulie a acestui an, UE cere ca unităţile medicale neacreditate să nu mai fie finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, implicit, să fie desfiinţate. Aşa s-a ajuns la situaţia în care, spitale în care bacteriile erau la ele acasă - din sălile de chirurgie, până în cabinete şi saloane - să primească mult-râvnita acreditare, care să le pună la adăpost de legislaţia europeană.", scrie Adevărul.

Astfel, pe lista spitalelor unde au fost descoperite infecţii nosocomiale se numără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“. Toate aceste spitale au fost acreditate în urmă cu mai puţin de două luni, adică 23 martie 2016, prin ordinul 130 al preşedintelui ANMCS, Vasile Cepoi.

Încrengătura de la ANMCS

"Cristian Toma, mâna dreaptă a preşedintelui ANMCS Vasile Cepoi, în calitate de director general, numeşte evaluatorii care urmează să verifice dacă spitalele respectă standardele de acreditare. Partenera sa consensuală (concubina), Adina Geană, este directoarea Centrului de Management şi Promovarea Sănătăţii, din cadrul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Sanitar (SNSPMS). Începând cu luna martie 2015, această şcoală a primit cadou de la premierul Victor Ponta, printr-o Hotărâre de Guvern, monopolul asupra formării evaluatorilor ANMCS, evaluatori care până în acel moment erau formaţi de către CoNAS. Activitatea de evaluare a spitalelor este foarte profitabilă, aşa că Adina Geană nu putea să rămână pe afară. În acelaşi timp, Geană este şi evaluator, dar acordă şi consultanţă spitalelor, în vederea acreditării, prin firma sa GT Management Training & Consulting SRL."

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură