"Dezastrul de la secţiile de vot din Diaspora "un scenariu" - Ioan Mircea Paşcu

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu (Epoch Times România)

După alegerile prezidenţiale, românii din diaspora au acuzat că numărul de secţii de votare din străinătate a fost micşorat cu 12 faţă de anul 2012, când a fost organizat Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. În ţările cu comunităţi numeroase, consulii MAE au propus o aşezare a secţiilor bazată pe densitatea comunităţii, dar propunerea acestora a fost respinsă. Mulţi români aflaţi în strainătate au fost obligaţi să parcurgă distanţe mari până la cea mai apropiată secţie de vot, unde au găsit cozi infernale, şi unde, la orele 21, uşile s-au închis, în pofida faptului că nu apucaseră să îşi exercite dreptul constituţional la vot.

În noiembrie, după ce Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că nu va deschide noi secţii de votare în diaspora, Biroul Electoral Central a informat că MAE avea baza legală de a înfiinţa câte secţii de votare erau necesare, pentru desfăşurarea procesului de votare în bune condiţiuni.

Acum, potrivit europarlamentarului PSD Ioan Mircea Paşcu, eşecul premierului Victor Ponta în alegerile pentru Cotroceni s-ar datora lui Traian Băsescu iar cozile de la secţiile de vot din străinătate au fost un scenariu.

Astfel, într-un interviu acordat ziare.com, răspunzând la întrebarea privind motivele pentru care premierul Victor Ponta a pierdut alegerile, Paşcu a răspuns că lucrurile mai trebuiesc analizate şi că, datorită lui Băsescu Occidentul nu a mai dorit un "prinţ pământean".

"Trebuie să mai analizăm. După părerea mea, lucrurile sunt mai complexe. Dl Băsescu, prin tot ce a făcut în cei 10 ani de mandate, a epuizat răbdarea Occidentului pentru un "prinţ pământean", a declarat Paşcu, întrebat de ce crede că Ponta a pierdut alegerile.

Cât despre rolul pe care modul în care Guvernul a organizat alegerile în diaspora a avut-o în eşecul premierului, Paşcu a afirmat că ce s-a întâmplat la secţiile de votare în străinătate, unde românii au stat ore în şir la cozi infernale, a fost un scenariu organizat:

"Se făceau antrenamente încă înainte de turul al doilea pentru unghiurile de filmare. Se aştepta acest lucru" a declarat Paşcu, adăugând că incidentele din Paris soldate cu violenţe şi gaze lacrimogene se explică prin faptul că "trebuia să iasă "cu scandal".

"Deşi votul din străinătate nu putea să răstoarne raportul de forţe intern, ca în 2009, putea să conştientizeze, să sensibilizeze guvernele occidentale privind o situaţie de neacceptat creată în România", a mai afirmat Paşcu.

Europarlamentarul a negat că haosul de la alegerile din străinătate l-ar fi discreditat pe Ponta. "Nu cred. Pentru că s-au luat măsuri de bună credinţă între tururi. Dar oricâte măsuri s-ar fi luat, şi dacă se înfiinţau secţii suplimentare, tot se întâmplă, pentru că aşa era scris în "scenariu". De unde au apărut autobuzele cu numere din vestul ţării să voteze la Viena, la München etc.? Mai spunea cineva că erau oameni care au votat şi s-au aşezat din nou la coadă, ca să o menţină. Lucruri micuţe, adunate unul lângă altul" a declarat Paşcu.

Reamintim că, pe 16 noiembrie 2014, mii de români au stat la cozi uriaşe în faţa insuficiente secţii de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe. Mulţi dintre ei n-au mai apucat să voteze. Cum o situaţie similară se înregistrase şi în turul 1 de scrutin, atât reprezenţii românilor din străinătate, cât si cei ai opoziţiei, precum şi ambasadori, au solicitat organizarea de secţii suplimentare de votare, însă cererile lor au fost refuzate de Ministerul Afacerilor de Externe.

După ce Victor Ponta a pierdut alegerile şi a trecut la excluderi din partid, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au declarat că premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea sunt principalii responsabili de sabotarea alegerilor din diaspora:

"Ponta ştia, iar Dragnea l-a oprit să facă secţiile de votare. Eu cred, că pentru ca şi-au bătut joc de români, trebuie să se înceapă urmărirea penală pentru aceşti vinovaţi. Să nu se mai ascundă în spatele MAE", a afirmat Marian Vanghelie, după ce a fost exclus din PSD.

Organizarea alegerilor în diaspora face obiectul unei anchete DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne