Devine ridicol: atac cibernetic fură datele personale a jumătate din populaţia SUA

(Captură Foto)

Agenţia de credit americană Equifax a recunoscut că hackerii au furat date personale de la jumătate din populaţia SUA. Clienţi din Canada şi Marea Britanie sunt de asemenea afectaţi de spargerea masivă care a avut loc în luna iulie.

Joi compania Equifax a emis declaraţia, afirmând că "a acţionat imediat" cu ajutorul unei firme de securitate cibernetică, după ce a aflat că securitatea companiei a fost compromisă pe 29 iulie.

Cu toate acestea, compania din Atlanta nu a explicat de ce a păstrat secretul asupra incidentului mai mult de o lună, interval de timp în care clienţii săi puteau suferi de pe urma furturilor de date personale - fiind expuşi inclusiv furtului de identitate.

Atacul cibernetic a obţinut datele de la 143 de milioane de persoane din SUA, pe lângă cei din Canada şi Marea Britanie.

Compania a declarat că au fost furate nume, cărţi de credit şi informaţia aferentă, scoruri de credit, numere de identificare socială, numere de permis de conducere (care în America de Nord sunt folosite pentru identificarea persoanei).

Aparent peste 200 de mii de cărţi de credit sunt compromise, iar peste 180 de mii de dosare întregi privind dispute de credit şi împrumuturi au fost şi ele furate.

Compania Equifax colectează informaţii atât despre persoane fizice cât şi despre cele juridice.

Scorurile sale de credit sunt folosite pentru a decide acordarea de împrumuturi precum ipotecile, împrumuturile pentru cheltuieli casnice, pentru cumpărarea de automobile, etc.

Compania americană - care în urma incidentului este de aşteptat că va genera un enorm număr de cazuri de furt de identitate - se lăuda în trecut că oferă protecţie împotriva acestui flagel care bântuie economiile dezvoltate.

Atacul a avut loc în perioada dintre mijlocul lunii mai şi iulie, conform unei declaraţii a companiei.

FBI-ul a fost notificat şi o anchetă este în curs de desfăşurare.

Acţiunile Equifax au căzut cu aproximativ 19% la anunţul atacului, iar criza de încredere a investitorilor a fost agravată de faptul că executivii companiei au vândut acţiuni ale companiei înainte să facă public dezastrul. Aparent trei directori ai Equifax au vândut acţiuni în valoare de 1,8 milioane

Cu doi ani în urmă, rivalul companiei Equifax - Experian - a trecut printr-o situaţie similară când un atac cibernetic a furat datele a 15 milioane de clienţi.

În ultimii ani companii americane mari au fost ţinta atacurilor cibernetice - inclusiv Yahoo care a recunoscut anul trecut că datele personale şi parolele unui miliard de utilizatori au fost compromise şi expuse hackerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură