Deutsche Bank neliniştită. Zeci de acţionari se revoltă şi cer compensaţii de sute de milioane de euro

Deutsche Bank
Deutsche Bank (Sean Gallup/Getty Images)

Deutsche Bank se confruntă cu noi probleme după ce peste 30 de investitori germani şi internaţionali au dat în judecată banca naţională din cauza unui contract de preluare care nu i-a tratat în mod corespunzător.

Cei 31 de acţionari au cerut o compensaţie în valoare totală de 740 milioane de euro după ce au acuzat banca germană că a plătit prea puţin pentru acţiunile lor în procesul de achiziţionare a Postbank.

Oliver Krauss, avocat la firma Tricon din München, a afirmat că Deutsche Bank ar fi trebuit să le plătească celor 31 de clienţi aproximativ 64 de euro pe acţiune, şi nu 25 de euro cât au primit atunci când au acceptat oferta de preluare a Postbank în 2010.

Acţionarii susţin, într-un proces intentat la sfârşitul lunii decembrie 2017, că Deutsche Bank a preluat efectiv controlul asupra Postbank în 2008, când a cumpărat aproximativ 30% din acţiunile acesteia la un preţ mult mai mare de 25 de euro.

Ei au adăugat că, prin urmare, acţionarii Postbank au dreptul la o valoare mult mai mare a acţiunilor lor.

O purtătoare de cuvânt a unui tribunal districtual din Koln, unde are loc procesul în prezent, a refuzat să comenteze.

Potrivit plângerii, probabil există numeroase contracte şi acorduri parţial secrete încheiate între Postbank şi Deutsche Bank.

În septembrie 2006, de exemplu, cele două instituţii au luat decizia comună de a evita afacerile riscante şi de a se concentra doar pe clienţi privaţi, potrivit revistei germane de afaceri wirtschaftswoche.

Krauss, invocând confidenţialitatea clienţilor săi, a refuzat să ofere o copie a dosarului, dar a confirmat acurateţea articolului publicat de wirtschaftswoche, precizează Reuters.

În plus, wirtschaftswoche a susţinut că Postbank şi Deutsche Bank au convenit asupra detaliilor creşterii planificate de capital, a unor schimbări în comitetul de conducere şi a eliminării dividendelor în 2008.

Ziua de 31 decembrie 2017 a marcat termenul limită pentru luarea măsurilor legale în ceea ce priveşte preluarea Postbank.