Deutsche Bank: este tot mai probabilă prăbuşirea guvernului britanic

Deutsche Bank
Deutsche Bank (Sean Gallup/Getty Images)

Analiştii de la Deutsche Bank au publicat o actualizare extrem de oportună a opiniei sale privind consecinţele Brexitului.

Astfel, Deutsche Bank a crescut probabilitatea ca premierul britanic Theresa May să fie înlăturată fie printr-un vot de neîncredere care ar avea loc în sânul Partidului Conservator, sau într-un vot de neîncredere în cadrul guvernului lui May, care ar putea deschide calea alegerilor generale, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Indiferent dacă May reuşeşte să rămână la putere, analiştii de la Deutsche Bank au schimbat predicţia privind momentul adoptării cu succes a acordului Brexit, respectiv pentru primul trimestru al anului următor.

Totuşi, în cazul în care premierul May ar reuşi să obţină “precizări semnificative” de la UE cu privire la backstop-ul irlandez – lucru despre care majoritatea analiştilor consideră că va fi improbabil, ţinând cont de insistenţa liderilor UE că negocierile nu pot fi redeschise – este posibil ca votarea actualului acord pentru Brexit să aibă loc înainte ca parlamentarii să plece în vacanţă în 20 decembrie.

Analiştii de la Deutsche Bank consideră că există trei scenarii probabile pentru încheierea acorului. Primul este ca backstop-ul de la nivelul Marii Britanii să fie eliminat în întregime în favoarea doar a unui backstop specific Irlandei de Nord. Presupunând că ceilalţi 27 de membri UE vor cădea de acord cu această variantă, guvernul lui May ar putea fi susţinută de mai mulţi parlamentari conservatori, dar ar putea pierde sprijinul Partidului Democratic Unionist (PDU). Nu este clar dacă această alternativă ar putea avea sprijinul parlamentarilor laburişti. În aceste circumstanţe, potrivit Zero Hedge, este posibil ca guvernul să înregistreze o înfrângere în Parlament.

Al doilea scenariu este ca premierul May să facă un compromis cu parlamentarii laburişti, utilizând declaraţia politică privind relaţia viitoare a Marii Britanii cu UE. În acest stadiu, un astfel de rezultat pare neplauzibil, însă ţinând cont de situaţia politică schimbătoare, nu poate fi exclus.

Cel de-al treilea scenariu este acela ca premierul britanic să tragă de timp şi să amâne votul parlamentar până după Anul Nou. În aceste circumstanţe, termenul limită pentru guvernul May este 21 ianuarie. De asemenea, în cazul în care guvernul va eşua să ajungă la un acord final cu restul UE până la acea dată, un ministru va trebui să prezinte o Declaraţie în Camera Comunelor, iar camera va trebui să voteze o moţiune neutră: fie să aprobe planurile guvernului, fie să le respingă.

Indiferent de opţiunea pe care ar putea-o alege May, dacă acordul va fi respins în cele din urmă în Parlament, acest lucru va deschide calea unui vot de neîncredere în guvern şi sunt posibile alegeri generale. Acest rezultat va avea un efect extrem de negativ pentru pieţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe