Descriere detaliată a unui OZN de către un eminent savant din China antică

(photos.com)

În anul 1970, profesorul Zhang Longqiao, din cadrul departamentului chinez al Colegiului de Profesori din Beijing, a descoperit un pasaj într-o carte scrisă de un renumit cărturar chinez din secolul al XI-lea, Shen Kuo (1031-1095), care pare a fi descrierea în detaliu a unui OZN adevărat.

Cartea, intitulată "Mengxi Bitan", a devenit un punct de referinţă în domeniul ştiinţei medievale chineze, deoarece este un fel de enciclopedie cu capitole de matematică, astronomie, meteorologie, geologie şi cartografie, fizică, chimie, inginerie, metalurgie şi tehnologie, instrucţiuni pentru irigaţii şi de inginerie hidraulică, arhitectură, botanică şi zoologie, medicină şi farmaceutică, arheologie, filologie, muzică etc.

Aceasta mai include domenii care în prezent nu ar fi considerate ştiinţifice ca I Ching (Cartea Schimbărilor), divinaţie şi folclor, precum şi o secţiune intitulată "întâmplări ciudate" unde putem găsi povestea despre OZN.

Shen Kuo, unul dintre cei mai mari cărturari ai Evului Mediu care a trăit în timpul dinastiei Song (960-1127), a fost cunoscut ca un talentat matematician, astronom. În textul scris de Kuo se pot citi următoarele:

"În timpul domniei împăratului Jiayou (1056-1064), un obiect zburător luminos, asemănător unei perle a fost văzut în mod repetat deasupra prosperului oraş Yangzhou, provincia Jiangsu, mai ales pe timp de noapte. La început, obiectul a fost observat pe suprafaţa unui lac din Tienzhang, în judeţul Anhui. [...] Ulterior, a fost văzut deseori de către localnici în apropierea lacului Xingkai.

Într-o noapte, un om care locuieşte pe malul lacului, în cursul studiilor sale în aer liber, s-a trezit în faţa unei perle strălucitoare. Uşa obiectului s-a deschis şi un potop de lumină strălucitoare, asemenea razelor de soare, s-a revărsat din interior. [...] Lumina intensă alb-argintie era prea puternică pentru ochiul uman; intensitatea sa era de aşa natură încât umbrele fiecărui copac se întindeau pe o rază de zece kilometri. Spectacolul era asemănător răsăritului de soare. Apoi, dintr-o dată, obiectul a decolat cu o viteză extraordinară, dispărând ca un soare care apune.

După ce 'perla' şi-a făcut apariţia în oraşul Fanliang, în Yangzhou, localnicii, care o văzuseră deseori, au construit în onoarea sa o clădire pe marginea drumului, numindu-o 'Pavilionul Perlei'. Mulţi curioşi au venit de departe cu barca, aşteptând să vadă perla imprevizibilă".

Profesorul Zhang este înclinat să creadă că această mărturie, atât de clară şi de simplă, poate oferi un indiciu de necontestat că un obiect zburător provenit de pe altă planetă a aterizat undeva în apropiere de Yangzhou în secolul al XI-lea.

Este clar că povestea lui Shen Kuo nu se bazează pe halucinaţii, viziuni religioase sau ceva de genul asta, consideră Zhang. Nici măcar creaturi bioluminiscente, gen licurici, nu ar fi fost suficient de mari pentru a fi descrise într-o asemenea manieră şi să nu poată fi privite direct de ochiul uman.

Şi apoi, este foarte puţin probabil ca un om de ştiinţă ca Shen Kuo să confunde licuricii cu navele spaţiale!

În aceeaşi carte, Shen Kuo descrie alte observaţii ştiinţifice care, în lumina a ceea ce ştim astăzi, sunt extrem de precise. De exemplu, a fost primul gânditor care a oferit o descriere detaliată a funcţionării busolei magnetice.

A formulat, de asemenea, o ipoteză pentru formarea pământului (geomorfologie), bazându-se pe observarea fosilelor marine găsite în Munţii Taihang, depunerea de aluviuni, eroziunea solului.

Împreună cu colegul său, astronomul Wei Pu, a studiat mişcarea Lunii şi a dezvoltat diverse instrumente astronomice; în plus, a susţinut teoria potrivit căreia mareele erau legate de mişcarea Lunii.