Descoperirea unei planete-ocean care are probabil şi atmosferă

(MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Exoplaneta GJ1214b, situată la 42 de ani lumină de Pământ, are o masă de 6,6 ori mai mare decât a Terrei. Potrivit modelelor teoretice, ea ar fi compusă dintr-un nucleu de gheaţă, acoperit de un ocean foarte adânc şi de o atmosferă densă de 200 km. Nu există viaţă pe această planetă, deoarece temperatura la suprafaţă se situează între 120 şi 280°C, relatează ziarul elveţian Le Temps.

Ea este mică, dar se pare că conţine multă apă şi, pentru prima dată, o atmosferă! Botezată GJ1214b, această planetă, care se învârte în jurul altei stele decât Soarele nostru, nu oferă un mediu favorabil vieţii. Dar descoperirea ei de către o echipă internaţională de astronomi, care-i include şi pe Stéphane Udry şi Michel Mayor, de la Observatorul din Geneva, constituie un mare progres.

Această exoplanetă are o rază de 2,7 ori mai mare decât a planetei noastre. Dimensiunea şi compoziţia sa (gheaţă, apă, siliciu, fier) o clasifică între Terra şi giganţii de gheaţă Uranus şi Neptun, explică David Charbonneau de la Universitatea Harvard, autorul principal. Ca s-o găsească, cercetătorii au folosit opt telescoape în Chile ca să măsoare variaţia luminozităţii a 2.000 de stele mici ("piticii roşii"). Dacă lumina lor scade temporar în intensitate cu cel puţin 1%, acest lucru înseamnă că o planetă trece prin faţa lor. Astfel a fost reperată GJ1214b.

Este "extraordinară" această descoperire a unei exoplanete atât de mici, afirmă Geoffrey Marcy, expert la Universitatea din California într-un comentariu publicat în revista britanică Nature. El aminteşte că singura "super-Terra" de acest fel, dintre cele 412 exoplanete repertoriate până în prezent, este Corot-7b (1,7 ori raza Terrei), descoperită de o echipă din Geneva. În timp ce aceasta din urmă care are o densitate apropiată de cea a Terrei (5,5 g/cm3) este probabil o planetă stâncoasă, GJ1214b este mai puţin densă (1,9 g/cm3) şi ar putea fi compusă din apă în proporţie de peste 50%, cu o atmosferă de hidrogen şi de heliu densă de 200 km, din cauza temperaturii de la suprafaţă de 120-280°C, adică mult mai puţin decât cele 1.700°C de pe Corot-7b.

"Cu acest al doilea trofeu, suntem pe cale de a limpezi drumul spre elaborarea unui catalog de exoplanete cu densitate similară Terrei", afirmă Stéphane Udry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură