Descoperirea particulei lui Higgs şi găsirea Codexului Calitxin acaparează atenţia presei spaniole

După ce Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare a anunţat că a descoperit particula Higgs, cotidienele spaniole scriu joi pe primele pagini nu numai despre acest anunţ, ci şi despre implicaţiile descoperirii particulei care explică originile universului şi modul în care a fost formată materia. De asemenea, tot pe primele pagini, cotidienele centrale anunţă şi găsirea Codexului Calixtin, manuscris din secolul 12, de o valoare inestimabilă, furat în urmă cu un an din Catedrala din Santiago de Compostela.

A fost găsită particula cheie pentru înţelegerea universului, anunţă cotidianul El Pais, după ce acceleratorul de particule de la CERN a găsit particula lui Higgs, care explică originea masei. Este o referinţă în explicarea naturii, citează cotidianul spaniol din spusele oamenilor de ştiinţă. El Mundo scrie de asemenea că s-a descoperit 'cimentul' materiei, particula lui Dumnezeu, care explică modul în care materia îşi capătă masa în Univers. Cotidianul spaniol menţionează de asemenea cum conducerea CERN vorbeşte despre un punct de reper istoric.

Cotidianul ABC consemnează la rândul său descoperirea particulei lui Higgs, cea care explică originea materiei universului, în vreme ce cotidianul La Razon face acest anunţ alături de publicarea declaraţiilor cancelarului Academiei pontificală a ştiinţelor, care depinde de Vatican. Acesta arată că 'nu există nicio contradicţie între descopeirea particulei lui Higgs şi teologia catolică. Dumnezeu se află în spatele particulei divine'.

În aceeaşi linie, şi cotidianul El Periodico de Catalunya remarcă faptul că a fost descoperită particula care marchează începutul unei noi ere în fizică, întrucât descoperirea acesteia explică cheile funcţionării materiei în Univers. Cotidianul catalan menţionat nu uită să îl menţioneze pe cel care a intuit existenţa particulei, Peter Higgs, care a trecut de la a fi un fizician irelevant la a dobândi astfel gloria în ştiinţă.

O bijuterie medievală printre pungile cu gunoaie, anunţă cotidianul El Pais unde a găsit poliţia Codexul Calixtin, la un an de la un furt misterios. El Mundo explică faptul că un fost electrician al Catedralei ţinea Codexul, un manuscris de valoare inestimabilă din secolul 12 printre cutiile din garaj, şi că autorităţile clericale susţin acum faptul că este nevoie de mai multe măsuri de securitate.

Aici era Codexul Calixtin, anunţă cotidianul ABC pe prima pagină, pe fondul unei fotografii cu cutia în care era ascuns manuscrisul, găsit într-un garaj, într-o pungă, alături de alte cărţi valoroase, de asemenea furate. Şi cotidianul La Razon arată că poliţia a recuperat dintr-un garaj comoara de la Compostela, Codexul fiind considerat prima carte de călătorii, iar cotidianul catalan El Periodico semnalează că astfel se pune capăt misterului suscitat în jurul dispariţiei Codexului.