Descoperire surpriză: "Reţeta" lui Newton pentru transformarea metalelor de bază în aur sau argint

Manuscrisul lui Isaac Newton
Manuscrisul lui Isaac Newton (Chemical Heritage Foundation)

Oamenii de ştiinţă de la Chemical Heritage Foundation au descoperit un manuscris al lui Sir Isaac Newton, în care s-ar demonstra formula "pietrei filozofale", pentru a transforma orice metal în aur sau argint.

Conform celor raportate de CNN şi The Washington Post, documentul s-a aflat în posesia unui colecţionar privat cea mai mare parte a secolului al XX-lea. În luna februarie, Chemical Heritage Foundation a obţinut textul ce datează din secolul al XVII-lea, în urma unei licitaţii.

Atunci şi-au dat seama că aceasta este o copie scrisă de mână, de către Newton, a metodei create de un alchimist absolvent de Harvard, George Starkey, pentru a obţine "mercur filozofal", substanţă considerată un ingredient esenţial al "pietrei filozofale".

"Importanţa manuscrisului este aceea că ne ajută să înţelegem lectura alchimică a lui Newton, mai ales aceea a autorului său preferat, şi ne oferă dovezi ale unei alte metodologii de laborator", a subliniat James Voelkel, curator de cărţi rare în cadrul Chemical Heritage Foundation.

Newton, considerat unul dintre părinţii fizicii, a studiat, de asemenea, şi alchimia în mod exhaustiv. Se estimează că pe tot parcursul vieţii sale, a scris un milion de cuvinte în note referitor la această practică ce a precedat chimia iar în prezent este considerată o pseudoştiinţă.

În mod specific, această "ştiinţă" medievală căuta să transforme metalele de bază în aur. Alchimiştii credeau că adăugând un material ignobil topit, cum ar fi plumbul, şi o mică bucată de "piatră filozofală", acest material s-ar transforma într-un element complet diferit. Acest element s-ar transforma dintr-o substanţă ceroasă de culoare roşie într-un metal nobil, cum ar fi aurul.

Alchimiştii erau capabili să efectueze operaţiuni importante, cum ar fi separarea aurului şi argintului dintr-un aliaj. În contextul epocii sale, transformarea plumbului în aur probabil i-a dezvăluit ceva lui Newton referitor la modul în care este compusă materia, a subliniat Voelkel.

Câteva cuvinte despre alchimie

Pe lângă descoperirea prafului de puşcă (folosit mult timp pentru artificii, înainte de a fi folosit pentru armament), observaţiile alchimiei despre reacţiile chimice au contribuit din plin la fundamentarea chimiei moderne.

Multe practici ale alchimiei au devenit, în final, ezoterice şi criptice.

Universitatea din Hawaii dă exemple de ghicitori folosite de alchimişti pentru a scrie: “Lupul cel gri devorează regele, după care este ars pe rug, consumând lupul şi redând viaţa regelui.” Asta se traduce astfel "Se extrage aurul din aliaje, prin îndepărtarea sulfidelor metalelor mai puţin importante, apoi, se prăjeşte aliajul aurifer cu antimoniu, până când antimoniul se evaporă şi rămâne aurul pur”. Lucrarea universitară menţionează faptul că mesajele criptice ale alchimiei nu sunt mai puţin mistice decât jargonul chimiei moderne; de exemplu, “dehidrogenat vicinal dihalogenuri cu ion de amidă pentru a obţine alchine”.

Oamenii de ştiinţă moderni, cum ar fi Sir Isaac Newton, Robert Boyle şi John Locke, erau alchimişti. Bill Newman, un istoric de la Universitatea Indiana, a studiat secretele reţetelor codificate ale lui Newton. El a declarat pentru revista NOVA: “Dacă citeşti jurnalele cu experimentele pe care le-a ţinut timp de 30 de ani, este imposibil să eviţi concluzia că încerca să producă piatra filozofală.”

Pentru mai multe informaţii:Chemical Heritage Foundation, The Washington Post

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură