Descoperire: Rezervă de carbon topit sub suprafaţa Pământului

O rezervă de aproximativ 1,8 milioane kilometri pătraţi de carbon topit a fost descoperită de oamenii de ştiinţă sub suprafaţa Pământului. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest rezervor este o adevărată primejdie pentru ecosistemul planetar.
Gheizer în Parcul Naţional Yellowstone.
Gheizer în Parcul Naţional Yellowstone. (Diane Renkin / Getty Images)

Oamenii de ştiinţă estimează că rezerva de carbon topit descoperită sub suprafaţa Pământului este de dimensiunea Mexicului. Într-un articol al The Daily Mail cercetătorii prezic posibile deteriorări ale mediului înconjurător în cazul în care rezerva devine instabilă sau îşi găseşte drum către exterior.

Este imposibil să forezi destul de adânc pentru a putea “vedea” fizic mantaua Pământului, dar o echipă de cercetători a folosit un grup mare de senzori pentru a modela o imagine a acesteia, folosind ecuaţii matematice în interpretarea rezultatelor lor.

Conform articolului The Daily Mail, studiul efectuat de geologii de la Universitatea Royal Holloway din Londra a folosit o reţea de 583 de senzori seismici care măsoară vibraţiile Pământului, pentru a înţelege ce se află la adâncime. Ce au descoperit a fost un depozit de carbon topit îngropat pe o suprafaţă întinsă, care produce dioxid de carbon şi alte gaze. Rezervorul este situat sub vestul Statelor Unite, la 350 de km adâncime.

Ca urmare a acestui studiu, publicat în Earth and Planetary Science Letters, oamenii de ştiinţă cred acum că masa de CO2 este mult mai mare decât se credea. Aceştia explică în continuare că rezerva de carbon descoperită îşi va găsi drumul către suprafaţă, în cele din urmă, prin erupţii vulcanice.

Dr. Sash Hier-Majumder de la Universitatea London's Department of Earth Sciences a condus studiul. El a declarat pentru Mail Online:

„Perioada de retenţie a acestui carbon în mantia superioară este relativ considerabilă (aproximativ 1 miliard de ani), deci această rezervă nu este o ameninţare iminentă”. „Dar un mecanism important prin care carbonul, scufundat în mantie prin plăci oceanice de subducţie, îşi poate face drum din nou către suprafaţă sunt erupţiile vulcanice”.

Acesta a mai adăugat: „Chiar dacă nu corelăm structura adâncă a Pământului cu vreo schimbare climatică a Pământului, această descoperire are implicaţii pentru viitorul atmosferei noastre”.

Mai rău este că zona, conform studiului, se întinde sub Parcul Naţional Yellowstone din SUA, unde cercetări anterioare au scos la iveală existenţa unui super vulcan care ar reprezenta un pericol imens pentru ecosistem.

Vulcanul din Parcul Naţional Yellowstone din Wyoming şi Montana este aşezat deasupra unei rezerve imense de lavă topită care a erupt ultima dată acum 640.000 de ani. Experţii susţin că şansa ca acest vulcan să erupă din nou este una la 700.000 pe an. Un asemenea eveniment este considerat de către specialişti catastrofal pentru omenire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură