Descoperire nouă: un antibiotic capabil să combată ”superbacterii”

(captură.)

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou antibiotic, denumit teixobactină, care poate ucide infecţiile din şoareci fără să întâlnească vreo rezistenţă detectabilă, ceea ce oferă o modalitate nouă de a combate ”superbacterii” rezistente la medicamente, relatează Business Insider.

Noul antibiotic a fost descoperit în pământ.

Cercetarea este „ingenioasă”, a declarat doctorul William Schaffner, un specialist în boli infecţioase din cadrul Universităţii Vanderbilt.

Cercetătorii spun că antibioticul, care trebuie încă să fie testat pe oameni, ar putea într-o zi să fie folosit pentru tratarea infecţiilor rezistente cauzate de ”super-bacteria” MSRA, sau tuberculoza – boală care necesită de obicei o combinaţie de medicamente cu multe efecte secundare.

Infecţiile rezistente la antibiotice ucid aproximativ 700.000 de persoane pe an, iar acest număr ar putea creşte.

Totuşi, experţii au îndemnat la precauţie. Cercetătorii susţin că nu au găsit cazuri de toxicitate la şoarecii trataţi cu teixobactină. Însă antibioticele care dau rezultate pentru şoareci sunt de obicei toxice pentru oameni.

Un nou tip de antibiotice

Cercetătorii săi, Tanya Schneider din partea Bonn, au explicat într-o teleconferinţă că teixobactina aparţine unei noi clase de antibiotice şi că poate ucide bacteriile provocând deteriorarea pereţilor celulari.

Problema bacteriilor care dezvoltă rezistenţă la medicamente – o caracteristică apărută în medicină după ce Alexander Fleming a descoperit primul antibiotic, penicilina, în 1928 – s-a amplificat în ultimii ani.