Deputatul PDL Ioan Oltean, audiat la DNA

Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României (Epoch Times)

Ioan Oltean a ajuns astăzi în jurul orei 15:00 la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Deputatul PDL pentru a fi audiat în dosarul Crinuţei Dumitrean, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Conform RNews, dosarul Crinuţei Dumitrean a fost disjuns din dosarul lui Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP.
Remus Baciu a fost condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti, în 2 februarie, la trei ani de închisoare, fiind acuzat că a primit 270.000 de euro şpagă pentru a urgentă unele dosare de restituire.

În schimbul acestor bani, Baciu ar fi urmat să acorde pentru 3 persoane despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti.
Şeful ANRP, George Băeşu, declara în luna ianuarie că în ultimii ani, aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro pentru prorietăţile confiscate de comunişt, nu au fost acordate proprietarilor de drept, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase, cei mai mulţi devenind "cazuri speciale".
"Avem cesionari care după ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru că sufereau de nu ştiu ce boală, şi s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânăr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special", declara Băeşu.
Pe 19.10. 2011, ziariştii de la Cotidianul scriau că ”favorita lui Ioan Oltean”, ex-preşedintele ANRP Crinuţa Dumitrean este în vizorul procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

„Crinuţa Dumitrean a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cauza subalternului ei, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Remus Baciu, cercetat pentru corupţie. Procurorii i-au ascultat telefoanele din lunăa mai până în septembrie. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate şi discuţiile purtate de membrii conducerii la sediul instituţiei, tot cu aviz dat de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Pe lângă monitorizarea prin GPS, Crinuţa Dumitrean a avut de-a face şi cu un investigator sub acoperire, infiltrat de DNA. Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată Remus Baciu, fosta şefă a Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor apare la rubrica "Făptuitori". Ea nu a fost trimisă în judecată în acest dosar. În schimb, procurorii au deschis o nouă anchetă care îi priveşte pe mai mulţi funcţionari din autoritate”.

În 2011, Crinuţa Dumitrean intrase în aceeaşi perioadă şi în vizorul ANI care a acuzat-o că nu poate justifica 150.000. de euro din averea ei.

In martie 2012, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul instanţei supreme cu privire la neregulile constatate în cadrul unui audit realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor. Conform raportului de audit, peste 80 la sută din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.

Din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate. Numirile în fruntea ANPR se făceau pe criterii politice.

În 2009 la şefia ANRP se afla Ancuţa Gianina Oprea, fosta consilieră a fostului preşedinte PSD Mircea Geoană. George Băeşu, fost deputat PSD între 2004 şi 2008, a preluat şefia ANRP de la procurorul Dorina Danielescu. Până în octombrie 2011, funcţia de preşedinte al ANRP a fost deţinută de Crinuţa Dumitrean, din partea PDL, susţinută de secretarul general al partidului, Ion Oltean. Dumitrean a fost destituită de fostul premier Emil Boc, după ce, în august 2011, DNA l-a arestat pe Remus Baciu, unul dintre vicepreşedinţii de atunci ai autorităţii.