Deputaţii pregătesc pensii speciale pentru aleşii locali

În condiţiile în care mulţi dintre bătrânii României primesc pensii sub limita subzistenţei, deputaţii dezbat un proiect de lege vizând pensii speciale pentru aleşii locali.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

După ce şi-au votat pensii mai mari pentru ei, deputaţii se pregătesc să facă acelaşi lucru şi pentru colegii lor, aleşi locali. Potrivit Hotnews, pe agenda deputaţilor jurişti va intra, marţi, un proiect de lege vizând acordarea de pensii speciale aleşilor locali - primari, viceprimari, preşedinţi si vicepreşedinţi de consilii judeţene care au ocupat o astfel de funcţie cel puţin doi ani.

Ca şi în cazul pensiilor speciale pentru parlamentari, iniţiatorii, 29 de deputaţi şi senatori de la mai multe partide, majoritatea PSD şi UDMR, justifică "necesitatea" măririi pensiilor aleşilor locali prin faptul că aceştia nu pot desfăşura alte activităţi în timp ce ocupă respectivele funcţii şi pentru a oferi "atractivitate" acestor funcţii.

"Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primari, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, renunţând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale" se arată în expunerea de motive.

"Pentru a corespunde aşteptărilor societăţii din România, de a avea persoane bine pregătite profesional şi dedicate activităţii sferei publice, considerăm că este necesar ca pentru funcţiile ce fac obiectul prezentei iniţiative să existe un sistem de indemnizaţii care să facă atractivă ocuparea funcţiilor de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean" mai spun iniţiatorii.

Drept urmare, în compensaţie, aceştia ar trebui să beneficieze de un spor la pensie, suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de o protejată a lui Liviu Dragnea. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară. Pe de altă parte, salariile unui ales local diferă în funcţie de numărul de locuitori.

Este de remarcat că, în condiţiile în care tribunalele au fost umplute de aleşi locali acuzaţi că au băgat mâna până la cot în banul public, proiectul prevede, totuşi, ca aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie nu vor beneficia de pensie specială.

Proiectul a fost înregistrat pe 1 septembrie la Camera Deputaţilor. Senatul este cameră decizională.

Mai merită reamintit că tot în cursul zilei de astăzi Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va retrimite la comisie şi
proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, adoptat de legiuitori, întors spre reexaminare de preşedintele Iohannis şi modificat de către Comisia privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

O pensie medie în România este de 890 de lei iar una minimă este de 400 de lei, mulţi pensionari trăind, după o viaţă de muncă cinstită, sub pragul sărăciei.