Deputaţii dezbat moţiunea simplă "PSD are alergie la justiţie"

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Deputaţii vor dezbate luni moţiunea simplă "PSD are alergie la justiţie", depusă de PDL şi PNL la începutul lunii iulie în Parlament. Potrivit Agerpres, moţiunea, rămasă în aşteptare din sesiunea ordinară trecută, va fi dezbătută începând cu ora 17.00, urmând să primească votul final în şedinţa de marţi.

Moţiunea simplă a PNL şi PDL îl vizează pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, opoziţia solicitându-i acestuia să explice care a fost implicarea sa în "cazul Duicu", baronul PSD acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă chiar din biroul premierului Victor Ponta şi în propunerea Elisabetei Ponea pentru şefia Secţiei Judiciare a DNA.

"Îl vom chema pe domnul ministru al Justiţiei, Cazanciuc, să ne explice cum au stat lucrurile în cazul nominalizării doamnei Ponea, soţia fostului şef al IJP Mehedinţi, aflat în arest, pentru funcţia de procuror-şef al secţiei judiciare a DNA. Rechizitoriul DNA arată clar că Victor Ponta şi PSD încearcă din răsputeri să politizeze instituţiile de aplicare a legii, Ministerul de Interne, Parchetul şi Ministerul Justiţiei", explica la începutul lui iulie, Vasile Blaga, scopul moţiunii iniţiate împreună cu PNL.

La rândul său, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, preciza la momentul respectiv că "apariţia numelui premierului într-un dosar de trafic de influenţă reprezintă o situaţie foarte gravă, Victor Ponta având datoria să clarifice imediat contextul discuţiilor sale cu Adrian Duicu "pentru a nu există nicio suspiciune care să planeze asupra sa".

Amintim că "baronul" de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Procurorii susţin că CV-ul Elisabetei Ponea ar fi trebuit să ajungă prin intermediul şefului de cancelarie al premierului chiar în mâinile acestuia din urmă. În septembrie, ministrul Cazanciuc ar fi trimis la CSM propunerea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA, se precizează în referatul DNA. Deşi ministrul a negat public acest lucru, adresa trimisă de el către Consiliul Superior al Magistraturii, prin care dorea numirea soţiei fostului şef al Poliţiei din Mehedinţi la conducerea secţiei judiciare din cadrul DNA, demonstrează contrariul.

Propunerea lui Cazanciuc a fost făcută pe 2 septembrie, la nici trei luni după ce, conform DNA, baronul PSD Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influenţă în biroul lui Victor Ponta.

Potrivit DNA, pe lângă avansarea în funcţie, Ponea a mai beneficiat de două terenuri concesionate de Primăria Orşova pe bani puţini tatălui său, în urma influenţei exercitate de şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, la cererea lui Duicu, asupra Consiliul Local din oraş.

Tot astăzi, în şedinţa de plen, vor fi dezbătute proiectele de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi amnistia fiscală pentru pensionari, mame şi bugetari care au primit pe 2 septembrie rapoarte de admitere în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Marţi, proiectele vor intra în sesiunea de vot final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne