Deputaţii chemaţi să voteze moţiunea simplă contra Ralucăi Prună

Iniţiată de ALDE şi semnată inclusiv de o serie de aleşi urmăriţi penal sau declaraţi incompatibili de ANI, moţiunea simplă contra ministrului Justiţiei va fi supusă, miercuri, la vot.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputaţii vor vota, miercuri, moţiunea simplă "Drepturile omului nu sunt un lux" împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Moţiunea a fost iniţiată de ALDE şi semnată de 52 de parlamentari - de la ALDE, UDMR, PSD şi neafiliaţi - dintre care 18 au diverse probleme în justiţie, fiind urmăriţi penal, trimişi în judecată sau declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, relatează Hotnews. Printre cei 18 se numără şi Victor Ponta şi prietenul sau, Sebastian Ghiţă.

O moţiune simplă nu atrage demiterea ministrului respectiv, având valoare simbolică de care ministrul Justiţiei afirmă ca va ţine cont. Luni, când când textul moţiunii a fost dezbătut în Camera Deputaţilor, Prună a declarat că aşteaptă rezultatul votului de miercuri, după care va lua o decizie privind o eventuală demisie.

Sursa citată mai arată că textul moţiunii depuse de ALDE pe 30 martie la Camera Deputaţilor a fost publicat încă de pe 22 martie pe site-ul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare. Acelaşi sindicat a publicat pe 30 martie un articol tot la adresa Ralucăi Prună, în care acuză că ministrul Justiţiei vrea să scoată penitenciarele din structura de apărare naţională.

Toate aceste acţiuni au avut loc în contextul în care la începutul lunii februarie, pe fundalul scandalului creat de fenomenul deţinuţilor scriitori, Raluca Prună i-a cerut demisia directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cătălin Bejan. Directorul a refuzat să demisioneze.