Deputat USR: Moldovenii l-au huiduit pe Dragnea, îl huiduie acum şi pe Orban. Minciuna are picioare scurte

Iulian Bulai
Iulian Bulai (Epoch Times România)

Deputatul USR Iulian Bulai a comentat, pe pagina sa de Facebook, huiduielile încasate de premierul Ludovic Orban în Piaţa Unirii de la Iaşi, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române.

"Fără comentarii. Asta se întâmplă când minţi şi vrei apoi să repari lipsa de transparenţă. Te huiduie poporul. Moldovenii l-au huiduit pe Dragnea. Îl huiduie acum şi pe premierul Orban. Minciuna are picioare scurte. Noi moldovenii nu acceptăm să fim duşi de nas. Nici de PSD nici de PNL. Vrem dovezi că vor fi fonduri europene pentru Autostrada A8. De promisiuni suntem sătui", a declarat Iulian Bulai.

Activiştii de la Reset au venit cu explicaţii după huiduielile de la Iaşi:

"Moldovenii schimbă placa! Ieşenii au pregătit o primire ostilă preşedintelui Iohannis şi premierului Orban, semn că nu mai acceptă promisiuni şi autostrăzi pe hârtie. Bannerele afişate de ieşeni amintesc de mult aşteptata autostradă a Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, în privinţa căreia se bate pasul pe loc: 'Hora la Iaşi, banii la Bucureşti!', 'Bine aţi venit la circ/Vă dăm noi pâinea!'.

În faţa acestor mesaje şi a rumorii din public, Iohannis şi Orban au fost nevoiţi să-şi adapteze discursurile. Ieşenii au arătat azi că vor altfel de politică, aşteaptă fapte şi soluţii concrete şi că sunt pregătiţi oricând să schimbe ... plăcuţa!

Nemulţumirile ieşenilor legate de proiecte de infrastructură au fost acompaniate de huiduielile ţintite ale unui grup din anturajul PSD, de care Reset, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei şi Împreună pentru A8 se delimitează", se arată pe pagina Reset.

Ce declara Orban despre finanţarea A8

Prim-ministrul Ludovic Orban a respins, într-o conferinţă de presă, afirmaţiile venite din direcţia USR potrivit cărora Autostrada Iaşi - Târgu Mureş nu s-ar afla pe lista proiectelor finanţate din următorul buget european.

"Domnul Drulă (deputat USR - n.r.) ar trebui să fie mai atent în exprimările opiniilor sale. Nimeni nu poate şti astăzi câţi bani vom avea din fonduri europene pentru infrastructura de transport şi care este lista proiectelor care vor fi finanţate din fondurile europene alocate de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar multianual 2021-2027. Pentru noi, Autostrada Unirea, ca şi Autostrada Sibiu - Piteşti, ca şi autostrada de centură a Bucureştiului, ca şi finalizarea tronsoanelor rămase pe Lugoj - Deva, pe Sebeş - Turda, deci repet, Autostrada Unirii reprezintă o prioritate, ea este inclusă în masterplan, avem o bază de negociere şi noi vom susţine finanţarea tronsoanelor de autostradă de pe Autostrada Unirii din fonduri europene", a precizat Orban.

Întrebat ce va face dacă nu va obţine totuşi fonduri europene în acest sens, liderul PNL a replicat:

"Cred că avem argumente suficient de serioase pentru a putea obţine finanţarea pentru această autostradă. Şi mai mult decât atât, suntem interesaţi să obţinem finanţări şi pentru legătura dintre Târgu Mureş şi Borş pentru ca să asigurăm legarea Moldovei de infrastructura de transport european, de infrastructura de autostrăzi, pentru că degeaba ducem autostrada până la Târgu Mureş, dacă nu ducem autostrada până la graniţa de vest".

Acuzaţiile lansate de Drulă

AUTOSTRADA TG. MUREŞ-IAŞI - FĂRĂ FONDURI EUROPENE ÎN PROIECTUL DE PROGRAM OPERAŢIONAL 2021-2027

Premierul Orban tocmai a evitat abil într-o conferinţă de presă să recunoască că nu vom avea fonduri europene pentru construcţia autostrăzii Tg. Mureş-Iaşi.

Un reporter a întrebat corect (citez aproximativ) “având în vedere scăderea fondurilor europene pentru infrastructură rutieră în noul buget al UE, precum şi alocarea unei mari părţi către finalizarea proiectelor deja în curs, care sunt proiectele noi pentru care mai rămân bani?”.

Ludovic Orban a evitat să răspundă şi a recitat un punctaj despre Masterplan-în-sus, Masterplan-în-jus.

Răspund eu, bazat pe datele oficiale şi pe documentele guvernului la care am avut acces acum câteva zile:

- autostrada Ploieşti-Bacău şi

- modernizarea căii ferate Arad-Timişoara.

ATÂT.

Alte proiecte, cum ar fi autostrada Tg. Mureş-Iaşi nu au finanţare şi nu sunt prevăzute în proiectul de Program Operaţional.

Situaţia este foarte gravă şi ar trebui, în primul rând, ca guvernul să o prezinte cu onestitate cetăţenilor şi, în al doilea rând, să se lupte cu cerul şi pământul la Bruxelles ca să obţinem un buget mai mare pentru dezvoltarea de infrastructură rutieră.

Cred că ne-am săturat cu toţii de guverne care pun ruj pe porc şi ne promit că se va face şi va fi bine.

Hai să discutăm onest despre infrastructură şi hai sa ne luptăm, nu în conferinţe şi pe la declaraţii, ci acolo unde pe bune contează:

1) În obţinerea de finanţare pentru autostrăzi şi aici fondurile europene sunt absolut esenţiale. Dacă alocările şi limitările rămân ca în propunerea de astăzi de pe masa UE pentru România e o nenorocire.

2) În reformarea instituţiilor care se ocupă de dezvoltarea autostrăzilor. Deja au trecut luni de zile de când avem acest guvern şi nu se clinteşte nimic la CNAIR, CFR, CNAB. Dacă tot aşa ca în ultimii 10 ani sperăm să facem infrastructură, ne minţim singuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne