Deputat USR: De ce singurul protocol cu SRI necontestat este cel semnat chiar de Dragnea?

Instituţiile media care au arătat un interes major faţă de subiectul protocoalelor secrete ar trebui să arate acelaşi interes şi faţă de cel semnat de şeful PSD Liviu Dragnea, a solicitat deputatul USR Lucian Viziteu.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Singurul protocol secret cu Serviciul Român de Informaţii de necontestat este cel semnat chiar de preşedintele PSD Liviu Dragnea, a atras atenţia luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul USR Lucian Viziteu, membru în comisia de control a SRI.

"Salut decizia anumitor instituţii de a desecretiza protocoalele semnate de Serviciul Român de Informaţii cu structuri şi instituţii din statul român. Astfel de documente sunt de interes public şi este obligatoriu ca cetăţenii români să cunoască arhitectura instituţională a statului român. În acelaşi timp, solicit Serviciului Român de Informaţii şi Ministerului Dezvoltării Regionale să facă public şi protocolul semnat între aceste două instituţii, pe care se află chiar semnătura domnului Dragnea", a declarat Viziteu.

Deputatul USR arată că articolul 14 din legea de organizare a SRI menţionează faptul că serviciul "colaborează cu Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Direcţia Generală şi Vămilor precum şi cu celelalte organe ale administraţiei publice".

Legea de funcţionare a SRI stabileşte că aceste colaborări au ca scop "îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin" prin lege.

"Conform acestor prevederi legale, SRI era obligat să colaboreze instituţional în primul rând cu instituţiile menţionate expres, printre care se află Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Nicăieri nu avem însă stipulată expres necesitatea SRI de a semna un protocol secret cu Ministerul Dezvoltării Regionale. De aceea, solicit acestor instituţii să facă public acest document, pentru a vedea dacă domnul Dragnea a încălcat sau nu legea în momentul în care a semnat acest protocol. În acelaşi timp, solicit instituţiilor media care au arătat un interes major faţă de subiectul protocoalelor să arate acelaşi interes şi faţă de protocolul secret semnat de Liviu Dragnea", a punctat Viziteu.