Deputat român: Vom ieşi în stradă dacă nu se rezolvă problema cetăţeniilor române pentru basarabeni

Dacă până la începutul lunii iunie nu se rezolvă problema cetăţeniilor române pentru basarabenii care s-au trezit peste noapte nevoiţi să-şi perfecteze actele, practic, din nou, se va ieşi în stradă, a anunţat deputatul român, Constantin Codreanu.
Constantin Codreanu, deputat PMP
Constantin Codreanu, deputat PMP (facebook.com / Constantin Codreanu)

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a venit cu o solicitare către ministrul Justiţiei de la Bucureşti, Tudorel Toader, cerându-i să soluţioneze de urgenţă situaţia a mii de basarabeni care au certificat de naştere şi folosesc de ani buni paşaportul românesc, dar s-au pomenit că de fapt, nu au cetăţenie românească.

„De la începutul anului am avut o serie de întâlniri diplomatice şi dezbateri cu factorii de decizie implicaţi în posibila soluţionare a cazurilor dramatice prin care trec cetăţenii români care nu-şi pot preschimba actele de identitate din cauza practicilor inconsecvente de aplicare şi interpretare a Legii nr. 21/1991. După toate promisiunile şi amânările primite, cea mai dezamăgitoare întrevedere rămâne cea avută cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a găsit ca metodă halucinantă de rezolvare, soluţionarea cazurilor în instanţă prin chemarea în judecată a statului român.

Deşi domnul ministru Tudorel Toader a afirmat foarte ferm că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, nu există un proiect care să modifice şi să completeze legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române, în răspunsul primit la interpelare, s-au confirmat informaţiile neoficiale pe care le aveam, respectiv faptul că Guvernul are în pregătire propunerea legislativă care va fi transmisă cândva şi Parlamentului”, a declarat Codreanu într-o conferinţă de presă, notează jurnal.md.

Mai mult decât atât, deputatul român consideră că după multiplele dezbateri pe acest subiect şi până în prezent a fost încălcat orice termen legal şi rezonabil. Totodată, acesta a anunţat că „dacă până la începutul lunii iunie va fi linişte în continuare, fără să existe un minimum de progres sau de efort din partea ministrului Toader, ne rezervăm dreptul să ieşim în stradă. Când zic la plural “ne rezervăm”, vorbesc în numele cetăţenilor români din tară şi din afara ei”.

Problema cetăţeniei române îi vizează pe cei care nu au fost introduşi în certificatele de cetăţenie ale părinţilor, fiind minori. Aceştia şi-au perfectat actele româneşti în baza dovezilor de cetăţenie ale părinţilor fără vreo dificultate, iar acum sunt anunţaţi că nu figurează în listele Ministerului Justiţiei în calitate de cetăţeni români şi sunt invitaţi să depună un dosar de redobândire a cetăţeniei la Autoritatea Naţională de Cetăţenie.

Pe acest subiect s-a expus şi deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie care consideră că ceea ce li se întâmplă acum celor rămaşi practic fără cetăţenia româna „este foarte grav”. Aceşti oameni, care tot români au rămas, în opinia parlamentarului român, nu au nicio vină, ajungând în această situaţie din cauza unei neînţelegeri dintre două instituţii ale statului român, trezindu-se astfel, în situaţia total absurdă de a nu putea face dovada că sunt cetăţeni români, pentru că li se spune că nu sunt înscrişi în baza de date a DGP.

„Nici măcar cu actele expirate, CNP, buletin, paşaport nu pot dovedi asta. Li se spune că singura soluţie este să anuleze aceste acte în instanţă şi să ia tot procesul de la capăt, ceea ce este o aberaţie totală. Ei s-au chinuit, au trecut prin procesul complicat al dobândirii sau redobândirii cetăţeniei, iar acum trebuie să o ia de la capăt pentru ca două instituţii nu s-au corelat între ele?!

Din păcate, Ministerul Justiţiei nu a făcut paşii necesari, adică ne-a tot promis o rezolvare, dar nu a făcut acest lucru, deşi situaţia este una de urgenţă, nedreaptă şi cu consecinţe foarte grave. Acestor oameni le sunt încălcate nişte drepturi importante pe care le au în virtutea cetăţeniei româneşti şi europene - dreptul de a munci în alte state europene, de a studia etc.”., a declarat Matei Dobrovie pentru ziare.co

Astfel, deputatul USR a venit cu un proiect de lege care ar putea soluţiona situaţia în care au ajuns atâţia români, şi anume „printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru că rezolvarea problemei printr-un proiect de lege durează mai mult". "Proiectul propune o procedură de recunoaştere a cetăţeniei copiilor în acelaşi timp cu părinţii. Cetăţenii care erau minori să poată face o cerere la ANC, iar Comisia de cetăţenie va analiza cererile de urgenţă şi cu precădere”, a specificat Dobrovie.