Deputat PD condamnat la Bucureşti şi eliberat la Chişinău. Juriştii: pur si simplu inadmisibil

Numeroşi jurişti din Chişinău sunt de părere că judecătorii din Moldova continuă să se compromită luând decizii care contravin legii.
Valeriu Guma, fost deputat PD
Valeriu Guma, fost deputat PD (facebook.com / gandrabur)

Făcând trimitere la legislaţia RM, potrivit căreia hotărârea unei instanţe străine NU poate fi revăzută, ci doar recunoscută, juriştii consideră ilegală hotărârea magistraţilor moldoveni de a-l elibera pe fostul deputat PD, Valeriu Guma, care este condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare.

Fostul membru al Partidului Democrat (PD) a fost scutit de închisoare de către magistratul Ghenadie Pavliuc, cel despre care se cunoaşte că ar fi rudă cu liderul PD Marian Lupu şi că s-ar afla în relaţii apropiate cu conducătorul de facto al PD, Vladimir Plahotniuc.

În urma sentinţei pronunţate de Pavliuc vineri, cu puţin timp înainte de încheierea programului de lucru al Judecătoriei Buiucani, Guma a primit patru ani de închisoare cu suspendare, sentinţă cu care juriştii de la Chişinău nu sunt de acord, menţionând că ar fi trebuit menţinută decizia magistraţilor de la Bucureşti.

„Sentinţa de condamnare a unei instanţe străine, cum este de exemplu a României trebuie recunoscută aici de instanţa naţională, în cazul de faţă de judecătoria Buiucani să stabilească termenul pedepsei şi penitenciarul. În cazul domnului Guma în linii generale pedeapsa trebuia să fie aceea care este stabilită de instanţa din România. În lege se spune că instanţa nu putea să stabilească altă pedeapsă, nu putea să rejudece cauza, să revizuiască hotărârea instanţei, trebuia ori să recunoască hotărârea instanţei sau să o respingă”, a declarat avocatul Roman Zadoinov citat de Jurnal.md.

Fostul judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Stanislav Pavlovschi este de părere că magistraţii din Moldova au dat dovadă de lipsă de respect faţă de colegii de peste Prut, menţionând că „vorbim despre actul de corupţie care este crimă şi în Republica Moldova şi în România şi pedeapsa în aceste ţări este practic identică şi foarte aspră. Judecătorul nu ar putea modifica atât de drastic pedeapsa altui stat deoarece asta ar însemna lipsa elementară de respect faţă de sistemul judecătoresc al unui stat străin care a pronunţat această decizie. Aşa ceva în relaţii externe este pur şi simplu inadmisibil. Eu nu pot exclude că domnul judecător ar putea fi influenţat şi de către cercurile politice şi de cercurile mafiotice şi de cercurile oligarhice".

Potrivit sursei citate, sentinţa Judecătoriei sectorului Buiucani al capitalei nu este definitivă putând fi atacată într-o instanţă superioară în termen de 15 zile.

Valeriu Guma a fost condamnat în 2013 la patru ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită. În prezent, fostul deputat PD nu poate părăsi teritoriul Moldovei fiind căutat de Interpol şi riscând să fie încarcerat.