Deputat PAS: Statul trebuie să faciliteze achitarea facturilor şi creditelor cetăţenilor R. Moldova aflaţi în dificultate

Mihai Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Mihai Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

În contextul declarării în Republica Moldova a stării de urgenţă începând de la 17 martie până la 15 mai, deputatul PAS Mihai Popşoi a declarat de la tribuna Legislativului că în cazuri excepţionale când angajaţii îşi pierd o parte sau tot venitul în urma închiderii sau suspendării activităţii unor întreprinderi, statul trebuie să ofere indemnizaţii şi să faciliteze achitarea facturilor şi creditelor celor aflaţi în dificultate.

„Întreprinderile, atât cele mari cât şi, mai cu seamă, cele mici şi mijlocii, trebuie ajutate să înfrunte aceste circumstanţe de forţă majoră. Drepturile salariaţilor trebuie respectate, fie că e vorba de acei care muncesc în domeniu public sau privat”, a adăugat acesta precizând că PAS susţine declararea stării de urgenţă şi se va implica în monitorizarea efectelor acesteia.

Vicepreşedintele Parlamentului însă s-a arătat a fi preocupat până la stabilizarea situaţiei epidemiologice în interiorul ţării, de implementarea tuturor măsurilor de control necesare la frontieră. „Trebuie să fim vigilenţi în legătură cu situaţia din raioanele de est temporar necontrolate de autorităţile constituţionale de la Chişinău.”

Mai mult, autorităţile trebuie să facă totul ca cetăţenii ţării aflaţi peste hotare, deopotrivă turişti sau lucrători, şi care sunt în dificultate să nu se simtă abandonaţi. Mulţi dintre aceştia în prezent nu au un adăpost fiindcă trebuiau să se întoarcă acasă (în cazul turiştilor sau lucrătorilor sezonieri) sau nu mai sunt primiţi de angajatori (în cazul badantelor). „Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene trebuie să găsească soluţii pentru acei aflaţi în dificultate peste hotarele ţării!”.

În concluzie, Mihai Popşoi a ţinut să atenţioneze că de acţiunile şi inacţiunile guvernului de la Chişinău depinde viaţa şi sănătatea a sute şi mii de oameni. „Avem câteva săptămâni sau chiar luni foarte dificile în faţa noastră. De modul cum se va comporta fiecare în parte, dar şi ca societate în ansamblu depinde mult care va fi şi costul epidemiei. Suntem gata să ajutăm la stabilizarea situaţiei. Ne aşteaptă zile grele, dar urgia va trece.”