Deputat PAS despre justiţia din RM: Cel care fură o găină înfundă puşcăria, iar bandiţii se plimbă în libertate

Deputatul blocului ACUM-PAS, Mihai Popşoi
Deputatul blocului ACUM-PAS, Mihai Popşoi (parlament.md)

În Republica Moldova, bandiţii se plimbă în libertate, iar oamenii oneşti continuă să sufere, şi toate astea din cauza justiţiei. Mesajul aparţine deputatului Partidului Acţiune şi Solidaritate Mihai Popşoi, potrivit căruia, anume din aceste motive este important „să scăpăm de judecătorii corupţi, dar pentru asta, mai întâi, trebuie să scăpăm de cei care îi protejează”.

Cel care fură o găină, înfundă puşcăria, pe când ucigaşii, traficanţii de droguri, escrocii etc. sunt eliberaţi înainte de termen sau nici nu ajung la răcoare, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook Mihai Popşoi. Mai mult decât atât, politicianul a punctat că judecătorii corupţi care trebuie fugăriţi din sistem şi condamnaţi sunt promovaţi de Dodon.

În acest context, parlamentarul de la Chişinău a venit şi cu câteva exemple despre cum funcţionează justiţia lui Dodon:

Eliberaţi în 2020, înainte de termen
Eliberaţi în 2020, înainte de termen (facebook.com / Mihai Popşoi)

1. Mihail Pîrgaru şi Aurel Ignat – învinuiţi că l-au omorât în bătaie pe Serghei Bejenari. Procurorii au cerut câte 15 ani de închisoare. La 26 iunie 2020, magistrata Olga Bejenari i-a achitat, aplicând o amendă de 50.000 lei şi câte 5000 de lei drept prejudiciu moral. Prejudiciu de 5000 lei pentru OMOR!

2. Veaceslav Platon – condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani la 18 ani de închisoare. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat după ce Judecătoria Chişinău a aprobat cererea Procurorului General de revizuirea a dosarului. Nu este clar dacă Platon va mai fi judecat pentru faptele sale.

3. Oleg Pruteanu (Borman) – condamnat în Portugalia la 4 ani, în Federaţia Rusă riscă închisoare pe viaţă, iar în Moldova procurorii au cerut 15 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. La 24 iulie 2020, a fost eliberat şi plasat sub control judiciar după ce s-ar fi infectat cu COVID-19.

4. Alexandru Covali (Şalun) – condamnat la 21 de ani de închisoare pentru trafic de fiinţe umane, trafic de copii şi proxenetism. Curtea Supremă de Justiţie i-a redus pedeapsa la 19 ani. La 28 ianuarie 2020, a fost eliberat după numai 13 ani de detenţie, iar acum se plimbă liber printre fostele sale victime.

5. Constantin Ţuţu – dat în căutare internaţională în septembrie 2019, s-a predat benevol în martie 2020. La 11 mai 2020, dosarul a fost expediat în judecată sub învinuire de trafic de influenţă şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Anterior, dosarul omorului de la Orhei, în care era acuzat, a fost recalificat în huliganism, iar şedinţele de judecată sunt amânate cu regularitate.

6.Vladimir Moscalciuc (Makena) – condamnat la 15 ani de închisoare în 2002, a fost amnistiat în 2010. În 2012 a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru şantaj şi organizarea unei grupări criminale. La 3 iulie 2020, judecătorul Veniamin Chihăi i-a redus sentinţa cu 5 ani şi 3 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe