Denunţ PAS la Procuratură privind contrabanda cu ţigarete: Dodon face bani din acest trafic, ca ulterior să-i folosească în campania electorală

Captura de tigari contrafacute
Captura de tigari contrafacute (JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images)

Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate a specificat că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova pentru a primi asistenţa UE este inclusă o nouă condiţionalitate care ţine de combaterea contrabandei, au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele fracţiunii PAS, Igor Grosu şi fostul şef al Poliţiei de Frontieră în Guvernul condus de Maia Sandu, Rosian Vasiloi.

În acest sens, parlamentarul a declarat că, în calitate de membru al Comisiei de securitate şi ordine publică, va cere audieri în cadrul Comisiei instituţiilor statului responsabile de contracararea acestui fenomen şi, totodată, va face un denunţ la Procuratura Generală oferindu-le toate aceste date.

„Schemele cu contrabandă au revenit în forţă din ianuarie prin eliberarea licenţelor pentru două companii din Transnistria, prin acoperirea politică a guvernării lui Dodon. Dodon face bani din acest trafic, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală, bani pe care acum îi foloseşte pentru pomeni electorale.

Cinismul lui Dodon, în iunie, pe timp de pandemie, atunci când toţi trebuiau să se preocupe, în special cei de la guvernare, de gestionarea situaţiei, ei se ocupau cu contrabanda de ţigări. Performanţa negativă şi ruşinoasă a lui Dodon este că Moldova, din vina lor, a reuşit să capete această condiţionalitate în raport cu partenerii de dezvoltare. O condiţie care spune foarte simplu – Încetaţi contrabanda cu ţigări!”, a precizat Igor Grosu.

În context, Rosian Vasiloi a prezentat cifre care demonstrează că în perioada ianuarie-mai 2020, autorităţile din România au reţinut – 2.322.005 ţigarete în valoare de peste 7 milioane de lei, şi asta în judeţele de la frontiera cu Republica Moldova – Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Potrivit unui comunicat de presă al PAS, statistica autorităţilor din Moldova diferă mult de datele prezentate de autorităţile române. Astfel, autorităţile din Republica Moldova susţin că timp de şase luni – au fost reţinute doar 402.760 ţigarete (total 9 cazuri) şi anume – în punctele de trecere a frontierei de stat cu România (7 cazuri), un caz a fost în interiorul ţării şi unul pe Aeroportul Internaţional Chişinău (500 pachete). Iar la frontiera verde, conform acestor date, nu a fost constatat niciun caz de contrabandă cu ţigarete.

În acelaşi timp, autorităţile din România prezintă informaţii potrivit cărrora în primele 6 luni ale anului 2020, au reţinut 5.319.856 ţigarete în valoare de 14 mln lei MD. Datele prezentate de autorităţile române arată că, doar în luna iunie, au fost reţinute puţin peste 3 mln de ţigarete, au precizat deputaţii PAS.

„Dragi cetăţeni, sarcina noastră nu este numai să prezentăm aici statistici. Vrem să spunem că Guvernul lui Dodon, după câte vedem, nu face faţă nici crizei epidemiologice, nici crizei economice. Ba mai mult, pe timp de pandemie contrabanda este în creştere şi asta ne îngrijorează pe noi.

Ca şi acţiuni pe viitor, noi vom continua monitorizarea situaţiei în acest domeniu şi vom informa opinia publică. Suntem la etapa de definitivare a unui proiect de lege prin care se va propune înăsprirea pedepselor pentru acţiuni de contrabandă astfel că acest flagel să nu fie încurajat de legislaţia naţională”, a conchis Rosian Vasiloi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe