Democraţii pe cale să câştige controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Republicanii păstrează Senatul [rapoarte]

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Rezultatele preliminare neoficiale privind alegerile în Congresul Statelor Unite arată că democraţii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în timp ce republicanii vor păstra majoritatea în Senat.

Rezultatul alegerilor din 6 noiembrie subliniază cât de divizaţi sunt americanii în ceea ce priveşte guvernarea şi prezintă, de asemenea, un risc serios pentru următorii doi ani ai administraţiei preşedintelui Donald Trump, precizează RFE/RL.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor intenţionează să lanseze noi investigaţii asupra procesului decizional de la Casa Albă, inclusiv asupra interacţiunilor dintre asociaţi ai lui Trump şi oficiali ruşi în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016.

Într-un mesaj postat marţi seară pe Twitter, Trump a declarat că rezultatele alegerilor reprezintă un “succes uimitor”, în timp ce lidera democraţilor din Cameră, Nancy Pelosi – care probabil că deveni următorul preşedinte ale Camerei – a precizat că “mâine va fi o zi nouă pentru America”.

Rapoarte ale presei americane, ale departamentelor electorale de stat şi ale unor experţi politici au prezis că democraţii vor obţine mai mult de 23 dintre locurile de care au nevoie pentru a controla Camera Reprezentanţilor.

De asemenea, predicţiile au arătat că republicanii vor confisca de la democraţi cel puţin 3 locuri în Senat, lucru care evidenţiază mesajul mixt care poate fi transmis în urma alegerilor, care sunt văzute ca un referendum pe tema primilor doi ani ai preşedinţiei lui Trump.

Pelosi a precizat că democraţii vor căuta să coopereze cu Trump şi cu Senatul controlat de republicani în zone precum infrastructură, unde au obiective similare cu preşedintele.

Alegerile de la mijloc de mandat din SUA de regulă atrag un număr mai redus de alegători comparativ cu alegerile prezidenţiale, însă prezenţa din acest an a fost mult mai mare decât de obicei.

O economie puternică şi un şomaj redus ar fi în mod normal o veste bună pentru preşedintele Trump şi partidul său în cadrul alegerilor de la mijloc de mandat, care au loc la fiecare doi ani ai unui mandat prezidenţial de patru ani.

Însă abordarea dură a lui Trump faţă de procesul de elaborare a politicilor şi faţă de problemele sociale au afectat abilitatea republicanilor de a-şi asuma toate meritele pentru economia puternică a SUA.

În ajunul alegerilor de marţi, înalt oficiali din sectoarele securităţii şi de informaţii au publicat o declaraţie comună în care au afirmat că, până acum, “nu avem nicio indicaţie privind compromiterea infrastructurii electorale naţionale care să împiedice votul, să schimbe rezultatul numărării voturilor sau care să submineze abilitatea de a număra voturile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe