Democraţi de mucava. Popularitatea preşedintelui francez coboară la un nou nivel record

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Romain Perrocheau/AFP/Getty Images)

Scandalul în care este implicat un fost bodyguard senior pare să ruineze cariera celui de-al doilea globalist important al Europei.

Emmanuel Macron se confruntă cu cea mai mare criză politică din mandatul său după ce, luna trecută, publicaţia Le Monde a publicat un material video în care fostul bodyguard al preşedintelui francez este surprins cum loveşte cu duritate un manifestant şi smulge o femeie din rândul manifestanţilor în timpul protestelor din 1 mai din acest an.

Un sondaj de opinie, realizat de YouGov pentru Huffington Post şi canalul de televiziune francez Cnews, a arătat că ratingul de popularitate al preşedintelui Macron a scăzut la 27%, cu 5 procente mai puţin faţă de luna iunie, potrivit Express.co.uk.

Sondajul a marcat de asemenea cel mai scăzut rating de popularitate – conform YouGov – înregistrat de preşedintele de centru de când a preluat conducerea Franţei în mai 2017.

Cu 62%, ratingul de dezaprobare al preşedintelui Macron a atins un nivel record, a precizat YouGov, deşi institutul specializat în sondaje a subliniat faptul că respondenţilor li s-a cerut să comenteze despre “acţiunile preşedintelui şi nu imaginea acestuia”.

Cabinetul lui Macron a fost intens criticat luna trecută după ce Alexandre Benalla, fostul şef al securităţii personale a preşedintelui, a fost surprins atacând doi manifestanţi în luna mai purtând echipament al forţelor de intervenţie în afara orelor de program.

Materialul video, care a fost publicat în 18 iulie de publicaţia de stânga Le Monde, a declanşat nemulţumiri la nivel naţional, iar lideri ai opoziţiei au acuzat guvernul că a eşuat să îl pedepsească în mod corespunzător pe Benalla sau să îl defere autorităţilor judiciare.

Macron s-a confruntat cu şi mai multe critici după ce a atacat expunerea incidentului de către mass media franceză.

“Avem o presă care nu mai urmăreşte adevărul... Ceea ce văd este puterea mass mediei care doreşte să devină o putere judiciară”, a afirmat liderul francez.

Benalla, în vârstă de 26 de ani, a fost concediat la scurt timp după publicarea materialului video şi acuzat de violenţă în grup şi pentru că s-a dat drept ofiţer de poliţie.

Totuşi, un alt sondaj publicat săptămâna trecută a prezentat o imagine mai pozitivă pentru preşedinţia lui Macron în urma scandalului Benalla.

Sondajul respectiv, realizat de Elabe pentru publicaţia Les Echos şi Radio Classique, a descoperit că ratingul de popularitate al lui Macron a crescut cu 2 procente într-o lună, 36% dintre respondenţi susţinând că au încredere în el să rezolve problemele ţării.

În acelaşi timp, 60% dintre cei intervievaţi au afirmat că “nu au încredere” în Macron.

Opt din zece persoane intervievate, totuşi, au afirmat că au fost “şocate” de comportamentul lui Benalla.

Câteva organizaţii franceze specializate în realizarea de sondaje au evaluat de atunci rezultatele mixte obţinute de sondajele de opinie legate de Macron.

Directorul adjunct al Ifop, Frederic Dabi, a precizat că scandalul a avut un “impact real” dar a eşuat să modifice opinia publică. Iar Jean-Daniel Levy de la Harris Interactive a asociat controversa cu o “otravă lentă” care s-ar putea să revină şi să îl bântuie pe Macron în viitor.