Demiterea lui Bo Xilai dizolvă fracţiunea lui Jiang

Liderul Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao
Liderul Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao (Prakash Singh / AFP / Getty Images)

Fracţiunea fostului şef de partid Jiang Zemin nu a reuşit să taie legăturile cu membrul demis Bo Xilai, iar acţiunile actualului lider de partid Hu Jintao împotriva lui Bo au creat posibilitatea dizolvării fracţiunii. Cu ce finalitate, nu este încă clar.

Securea a căzut asupra fostului şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, pe 28 septembrie, când a fost exclus din Partidul Comunist Chinez (PCC) şi i s-au adus acuzaţii penale.

Ori de câte ori un oficial PCC este anchetat, membrii de partid încearcă de obicei să taie legăturile cu el.

Bo a tăiat legăturile cu fostul său şef de poliţie Wang Lijun. Wang era investigat de partidul central şi avea nevoie de protecţia lui Bo. Într-o întâlnire de la sfârşitul lunii ianuarie, Wang l-a informat pe Bo despre rolul soţiei lui în asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood, încercând sa îl preseze pe Bo să-l sprijine.

Bo l-a pălmuit pe Wang şi l-a demis din funcţia de şef de poliţie, plănuind să-l omoare, fapt ce l-a forţat pe Wang să fugă la Consulatul SUA în Chengdu.

Când Liu Shaoqi (fostul lider PCC şi moştenitorul aparent al lui Mao) şi Deng Xiaoping (fost lider al regimului) au fost eliminaţi în timpul Marii Revoluţii Culturale, şi când liderul de partid Hu Jintao a început anchetarea fostului şef de partid din Shanghai, Chen Liangyu, în 2006, atât subordonaţii cât şi superiorii au tăiat legăturile cu el.

De exemplu, deşi Chen Liangyu i-a fost un consilier loial lui Jiang Zemin, Jiang nu a încercat să-l salveze pe Chen.

Subminarea lui Hu

Dar până recent, fracţiunea lui Jiang a încercat cu încăpăţânare să-l salveze pe Bo.

De exemplu, ei au orchestrat o serie de zvonuri menite să-l submineze pe Hu Jintao: Hu Jintao va renunţa la preşedinţia Comisiei Militare Centrale; Jiang Zemin a reapărut recent şi se aşteaptă să primească o parte din putere iar aliaţii lui Jiang să obţină o majoritate a scaunelor din Biroul Politic şi aşa mai departe.

Dacă Hu va păstra puterea, Bo nu mai are nici o şansă să scape, iar ţarul de securitate Zhou Yongkang, care a încercat cu disperare să-l salveze pe Bo, va fi sortit pieirii după cel de-al 18-lea Congres al Partidului, care este de aşteptat să aibe loc pe 7 noiembrie.

Hu a ripostat printr-un interviu acordat CNN faţă de fostul director executiv al Hong Kong-ului, Tung Chee-hwa, pe 19 septembrie. Tung a spus că Hu va păstra controlul asupra armatei după ce va renunţa la conducerea partidului.

Hu a participat şi la ceremonia de predare a primului portavion al Chinei, pe 25 septembrie, pentru a-şi declara controlul asupra armatei. Accesul lui Jiang Zemin la mass-media a fost blocat, acesta făcându-şi apariţia doar pe site-urile de stânga.

Cea mai puternică mutare a lui Hu: pentru a risipi zvonul că aliaţii lui Jiang vor deţine majoritatea locurilor în Biroul Politic la cel de-al 18-lea Congres al Partidului, Hu a anunţat procesul lui Bo Xilai.

Pe lângă enumerarea unei serii de acuzaţii la adresa lui Bo, revista oficială Xinhua a menţionat că în timpul investigaţiilor au fost descoperite şi alte încălcări de disciplină.

Alte încălcări

Aceste "alte încălcări de disciplină" aduc în atenţie chiar motivul pentru care fracţiunea lui Jiang a încercat cu disperare să-l salveze pe Bo.

Dacă Zhou Yongkang ar fi tăiat legăturile cu Bo, la scurt timp după ce Bo a fost demis, cel puţin Zhou ar fi fost temporar în siguranţă şi nu ar fi trebuit să se confrunte cu Hu Jintao, premierul Wen Jiabao şi următorul presupus lider de partid, Xi Jinping.

Zhou a insistat în încercarea sa de a-l salva pe Bo pentru ca el, Bo şi Jiang au pus la cale o tentativă de lovitură de stat împotriva Xi. Ei au plănuit toate acestea împreună: dacă unul dintre ei cade, toţi cad împreună cu el.

Cu toate acestea, vulnerabilitatea şi vina lui Zhou merg dincolo de tentativa de lovitură de stat şi evidenţiază de ce toate aceste eforturi au fost necesare.

Persecuţia PCC împotriva Falun Gong a implicat recoltarea forţată de organe pe viu. La cea de-a 21-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cercetătorul Arne Schwarz a spus că el a estimat că aproximativ 65.000 de practicanţi Falun Gong au fost omorâţi pentru organele lor.

Muşamalizarea acestei crime este esenţială pentru a stabili dacă PCC va supravieţui sau se va prăbuşi.

Dacă PCC continuă să conducă China, Zhou încă s-ar putea bucura din plin de viaţă după ce se retrage. În caz contrar, Zhou va fi tras la răspundere pentru crime împotriva umanităţii. Tentativa de lovitură de stat a fost un efort disperat de a evita această soartă.

"Alte încălcări de disciplină" au lăsat deschisă uşa pentru alte acuzaţii împotriva Bo, care i-ar putea implica pe Zhou şi alţi membri ai fracţiunii lui Jiang.

În timpul interogatoriului abuziv "shanggui", pentru a-şi aranja cât mai bine treburile în favoarea sa, este foarte probabil că Bo a dezvăluit mai multe detalii despre încercarea de lovitură de stat, rămasă necunoscută soţiei sale şi lui Wang Lijun, inclusiv rolurile lui Zhou şi ale lui Jiang.

Hu Jintao a învins fracţiunea lui Jiang şi a agăţat acuzaţia de "alte încălcări de disciplinară" la gâtul lor, ca sabia lui Damocles. Acum istoria va testa curajul lui Hu.

A câştigat Hu această luptă doar pentru a înmâna PCC lui Xi Jinping şi a se bucura de o pensionare confortabilă? Sau Hu se va dovedi la înălţimea situaţiei şi va da Chinei ceea ce are nevoie cu disperare?

Va expune Hu crimele fracţiunii Jiang în persecuţia lor împotriva Falun Gong şi va transforma această luptă pentru putere într-o luptă eliberatoare între bine şi rău?

Zhang Tianliang este scriitor şi comentator pe probleme politice şi sociale chineze contemporane. El colaborează cu o varietate de publicaţii, inclusiv cu New Tang Dynasty Television cu sediul la New York şi cu serviciul chinez al Vocea Americii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe