Dementa trebuie recunoscuta ca o problemă prioritara de sănătate publica în România

Un nou studiu a constatat ca persoanele care au activităţi de stimulare mentală pe durata viaţii, au niveluri mai mici de o proteina din creier asociată cu boala Alzheimer.
Un nou studiu a constatat ca persoanele care au activităţi de stimulare mentală pe durata viaţii, au niveluri mai mici de o proteina din creier asociată cu boala Alzheimer. (Photos.com)

Acesta este mesajul îngrijorător pe care il lansează Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata în perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul Naţional de Statistica din Bucureşti. În sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apelează la factorii de decizie politica, prin propunerea unui plan naţional de dementa: Strategia şi Planul Naţional de acţiuni pe perioada 2014 - 2020.

Obiectivul principal al Strategiei şi Planului de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 pentru România consta în creşterea interesului şi a contribuţiei factorilor responsabili pe plan naţional, regional şi local pentru imbunatatirea sănătăţii mintale a populaţiei.

De ce este imperios necesara elaborarea unui plan naţional de dementa în România?

La fiecare 4 secunde, o persoană este diagnosticata cu dementa Alzheimer. În România, din aproximativ 270.000 de persoane suferinde, doar 35.000 sunt diagnosticate. Boala Alzheimer şi celelalte forme de dementa sunt, cel mai des, diagnosticate in fazele tardive. Deşi exista un interes tot mai mare din partea medicilor specialişti pentru diagnosticarea timpurie a bolii, modul de organizare al sistemului medical nu favorizează un asemenea demers. Pe de alta parte, personalul din sectorul serviciilor, din instituţiile publice şi private este redus şi nepregătit pentru a se confrunta cu nevoile specifice ale unei asemenea categorii de pacienţi, gradul de acoperire al cererilor ridicându-se la cel mult 10%. Astfel, realitatea cel puţin dramatica din România, impune necesitatea de a actiona imediat şi coerent pentru realizarea Strategiei şi Planului de acţiuni pentru perioada 2014 - 2020.

Abordarea dementei Alzheimer la nivel internaţional

Din cauza numărului extrem de mare şi în continua creştere al persoanelor suferinde şi a costurilor impresionante necesare îngrijirii persoanelor afectate şi susţinerii familiilor lor, în toate documentele oficiale ale organismelor internaţionale se precizează imperativ ca dementa trebuie recunoscuta ca o prioritate pe plan naţional in politicile de sănătate publica. În acest sens, Strategia şi Planul de acţiuni pentru perioada 2014 - 2020, propus în cadrul Conferinţei Naţionale Alzheimer 2014, se realizează nu numai in concordanta cu situaţia alarmanta nationala, ci şi în contextul cerinţelor de aliniere la documentele oficiale ale instituţiilor internaţionale:

  • Planul de acţiune privind sănătatea mintala pentru perioada 2013-2020 adoptat şi dat publicităţii în luna mai 2013 de cea de-a 66-a Adunare Generala a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
  • Rezoluţia Parlamentului European 2010/2084, care are la baza Recomandarea Consiliului privind masurile de combatere a bolilor neurodegenerative, îndeosebi Alzheimer

Epoch Times este partener media al evenimentului