Delicatesa "Gamba Roja" - o mâncare favorită de Sărbători [video]

Pescarii prind această specie de creveţi cu plase extrem de lungi la o adâncime de aproximativ 1.000 - 1200 de metri şi se spune că au aroma adâncului misterios al mării.
Gamba Roja de Denia
Gamba Roja de Denia (Foto: restaurantedeniaelport.com)

Este o delicatesă şi o provocare pentru toţi bucătarii de top: Gamba Roja din Denia. În special înaintea sărbătorilor, creveţii spanioli sunt extrem de căutaţi. Crustacele marine, cunoscute ştiinţific sub numele de aristeus antennatus, trăiesc în Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, Gamba Roja fiind cea mai renumită printre iubitorii de gastronomie. Gustul este la fel de impresionant pe cât este aspectul.

Dar ce face ca "Gamba Roja de Denia" să fie atât de specială?

De fapt, creveţii roşii nu sunt cu adevărat prinşi în Denia, ci în largul coastelor din Ibiza. Însă bărcile de pescuit, cinci la număr, pleacă din Denia - un oraş pe coasta de est a Spania, situat între Alicante şi Valencia în nordul regiunii Costa Blanca - şi sunt cunoscute pentru felul în care au grijă să captureze şi să depoziteze aceste crustacee fascinante.

Fiind dotaţi cu plase extrem de lungi, pescarii prind crustaceele la o adâncime de la aproximativ 1.000 de metri până la 1.200 de metri adâncime şi se spune că au aroma adâncului misterios al mării. Se pregătesc fără condimente, astfel încât să-şi păstreze aroma deplină. Mai presus de toate, aceste crustacee au deja nuanţa de roşu înainte de a fi gătite, nu negru sau sticlos ca cele mai multe specii de creveţi. Este cea mai apetisantă specie de acest gen.

Potrivit lui Quique Dacosta - şef bucătar Michelin, preşedintele Consiliului Consultativ de la GASMA (Gastronomy and Culinary Management Campus) cel mai bun mod de a găti aceşti creveţi este în apă de mare, metodă care păstrează gustul extraordinar şi dulceaţa acestor crustacee.

Cea mai bună aromă

Cei 42.000 de locuitori din Denia beneficiază de aceste bunătăţi. Oraşul este renumit pentru diversitatea şi calitatea gastronomiei de mulţi ani. Aici, există peste 300 de restaurante, foarte multe pentru un oraş de această mărime. UNESCO a recunoscut Denia ca fiind unul dintre cele 24 de oraşe creative în domeniul gastronomiei, a cărui cultură şi istorie locală se reflectă într-un mod special în bucătăria sa. Acest lucru atrage în special turiştii din Madrid şi Valencia în weekend.

Festivalul Gamba Roja a fost deja organizat de şapte ori în piaţa veche din Denia, unde bucătari şefi din toată Spania au pregătit aceşti creveţi în faţa publicului.

Înaintea sărbătorilor, preţul poate ajunge până la 250 de euro/kg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură