Deja vu: Candidatul opoziţiei câştigă din nou cursa pentru primar al Istanbulului

Ekrem Imamoglu
Ekrem Imamoglu (Chris McGrath/Getty Images)

Candidatul opoziţiei turce Ekrem Imamoglu a preluat conducerea în faţa candidatului partidului de guvernare în cadrul repetării alegerilor pentru funcţia de primar al Istanbulului, potrivit rezultatelor iniţiale publicate duminică, susţine Deutsche Welle.

Imamoglu a obţinut 53,99% dintre voturi, în timp ce rivalul său, fostul premier turc Binali Yildirim a obţinut 45,11% dintre voturi după numărarea a 99% dintre buletinele de vot, potrivit rezultatelor postate pe site-ul agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea la scurt timp după anunţarea primelor rezultate, afirmând: “Îl felicit şi îi doresc succes”.

Oficialii electorali au decis să anuleze rezultatele primelor alegeri din luna martie, după ce partidului de guvernare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan – Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) – a acuzat că au existat cazuri de corupţie şi manipulare a voturilor.

În cadrul primelor alegeri, Imamoglu l-a învins pe candidatul AKP cu doar 13.000 de voturi. El a obţinut 48,8% dintre voturi, în timp ce Yildirim 48,5%.

Un test pentru Erdogan

Alegerile locale din martie au fost considerate ca un referendum pe tema politicilor lui Erdogan şi a popularităţii partidului său de guvernământ. Deşi AKP a câştigat majoritatea alegerilor locale, partidul a pierdut cursa pentru funcţia de primar în capitala turcă Ankara şi în Istanbul.

După ce şi-a depus buletinul de vot duminică, Erdogan a declarat că speră că alegătorii vor “lua cea mai bună decizie pentru Istanbul”, adăugând că se aşteaptă la o prezenţă mare la urnele de vot.

Imamoglu, care face parte din principalul partid de opoziţie CHP (Partidul Republican al Poporului), a descris reluarea alegerilor ca o “luptă pentru democraţie”.

“Nu este vorba doar de alegeri pentru funcţia de primar al Istanbulului – este o zi pentru a rectifica nedreptăţi”, a susţinut politicianul în vârstă de 49 de ani.

Îngrijorată de o posibilă fraudare a alegerilor, opoziţia a mobilizat numeroşi observatori electorali de pe cuprinsul Turciei pentru a monitoriza secţiile de votare şi numărarea voturilor de duminică.

Erdogan şi-a consolidat priza asupra puterii de la o tentativă de lovitură de stat împotriva guvernării sale în 2015, lansând o campanie de suprimare a grupurilor de drepturile omului, a societăţii civile, a membrilor armatei şi poliţiei, a jurnaliştilor, profesorilor, funcţionarilor publici şi a activiştilor opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe