"Degeaba ai un buget colosal dacă nu ai nicio viziune şi eşti incompetent!" - Liberalii, cu tunul pe primarul Tudorache

În mandatul lui Gabriel Tudorache, Primăria Sectorului 1 a fost incapabilă să deruleze investiţii publice în 2018, un nivel atât de jos al investiţiilor nemaiexistând în ultimii 20 de ani, susţin liberalii.
Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Mihut Savu / Epoch Times)

O echipă a PNL Sector 1, coordonată de Violeta Alexandru, Vicepreşedinte al organizaţiei şi specialist de 20 de ani în reforma administraţiei publice, a realizat o analiză a execuţiei bugetare pentru anul 2018, evaluând inclusiv transparenţa/accesul publicului la informaţii oficiale privind modul în care Primăria condusă de echipa Primarului Dan Tudorache cheltuie banii publici. În urma analizei, concluzia liberalilor este că mandatul primarului Tudorache este o "greşeală."

"Primarul Tudorache dovedeşte, în fiecare zi, că mandatul său este o greşeală. O greşeală care a blocat administraţia sectorului 1 şi prin care cetăţenii sectorului pierd în fiecare zi din calitatea serviciilor publice. Degeaba ai un buget colosal dacă nu ai nicio viziune şi eşti incompetent!”, susţine vicepreşedintele PNL Sector 1, Violeta Alexandru, fost ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social în Guvernul Cioloş.

Potrivit Violetei Alexandru, Primăria Sectorului 1, sub conducerea lui Dan Tudorache, a fost incapabilă să deruleze investiţii publice în 2018, un nivel atât de jos al investiţiilor nemaiexistând în ultimii 20 de ani. Nu se practică transparenţa informaţiilor despre cheltuieli şi venituri. Mai mult, după analiza asupra execuţiei bugetare din 2018, se ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea de a derula investiţii în 2019.

Astfel, doar 18% din fondurile alocate pentru dezvoltare au fost cheltuite în 2018.

"Nu există nicio scuză pentru această situaţie. Este evident că în Primăria Sectorului 1 nu există viziune, nici voinţă pentru dezvoltarea comunităţii dar nici competenţă. Nu s-au folosit fondurile disponibile pentru nevoile unităţilor de învăţământ, ale spitalelor, deşi alocările bugetare au fost triplate la rectificare. Nicio creşă nu a fost construită, în pofida unei mari cereri din partea comunităţii. Nicio investiţie publică nu a fost demarată, deşi Sectorul 1 a reprezentat un etalon al administraţiei publice şi al serviciilor publice", susţine liberala, potrivit căreia Sectorul 1 "merită o administraţie transparentă, centrată pe investiţii în şcoli, spitale şi infrastructură, capabilă să termine până la sfârşitul anului proiectele la care se angajează."

"Vom schimba radical lucrurile din 2020. Acum este un dezastru! Am confirmarea după analiza execuţiei bugetare din 2018”, promite în aceste condiţii Alexandru.

Liberalii mai arată că la nivelul Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice (AUIPUSP) nu s-au realizat investiţiile propuse, cheltuindu-se doar 25% din bugetul alocat. La fel, s-au cheltuit doar 31% din banii alocaţi pentru investiţii la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Mai mult, cu un buget de 1,4 miliarde lei în 2018 incapabil să îl cheltuiască în mod eficient, Primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache a împrumutat pe plan intern şi extern aproape 20 milioane de lei pentru servicii în domeniul locuinţelor şi dezvoltării comunale. În termeni de rezultate, nu se vede însă nimic, susţine Alexandru.

Fostul ministru mai susţine că primăria condusă de Tudorache nu accesează fonduri europene şi reabilitarea termică a locuinţelor nu s-a finalizat nici în prezent. În consecinţă, în anul 2018, niciun bloc dintre cele 180 rămase nu au fost reabilitate.

"În momentul în care a devenit primar, documentaţia pentru reabilitarea ultimei tranşe de blocuri era finalizată, licitaţia era încărcată în SEAP de fostă administraţie, iar la 3 ani distanţă nu s-a anvelopat niciun bloc din cele 180. Totodată, primăria nu a finalizat, aşa cum a promis, cartierul de locuinţe sociale Odăi, păcălind practic, cu încă un an, cele 769 de persoane care se califică şi aşteaptă să primească locuinţe sociale."

Mai mult, Tudorache nu suportă nici transparenţa, susţin liberalii.

"Crede că ne păcăleşte cu un site unde toate documentele, contractele şi programele de achiziţii sunt link-uri goale, unde nu se află nimic. Este inadmisibil, spune Violeta Alexandru, Vicepreşedinte PNL Sector 1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne