DEFCON: nu există o ameninţare iminentă împotriva SUA, în ciuda testelor de rachete nord-coreene

Sistemul american de alertă DEFCON susţine că nu există nicio ameninţare nucleară iminentă la adresa SUA, în ciuda testelor repetate desfăşurate de Coreea de Nord pentru rachetele sale de rază lungă.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Pentru preşedintele american Donald Trump, Coreea de Nord reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa securităţii naţionale, pentru că încearcă să dezvolte o rachetă capabilă nuclear ce ar putea lovi teritoriul SUA.

Totuşi, în prezent nu există ameninţări iminente împotriva SUA, conform DEFCON.

DEFCON a redus nivelul de ameninţare la cinci, cel mai scăzut posibil.

Organizaţia a declarat: “Coreea de Sud a făcut recent unele propuneri Coreei de Nord, dar până acum acestea au fost în cea mai mare parte respinse, ceea ce pare să fie o surpriză pentru Seul".

“Rămâne de văzut cum îşi va remodela Coreea de Sud abordarea faţă de adversarul său nordic dar, pentru moment, se pare că regiunea nu se îndreaptă spre război”, potrivit evaluării DEFCON.

Sistemul de Alertă DEFCON este o organizaţie privată din sectorul de informaţii, care a monitorizat şi evaluat timp de peste 33 de ani ameninţările nucleare împotriva Statelor Unite.

Preşedintele Trump urmăreşte să mărească presiunea economică şi diplomatică asupra Coreei de Nord cu ajutorul Chinei, dar a declarat că este deschis la o întâlnire cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Naţiunea comunistă izolată a ajuns într-un punct în care este capabilă să lanseze arme de distrugere în masă peste Atlantic şi a efectuat în mod regulat teste de rachete în ultimele câteva luni.

Ministerul nord-coreean al Apărării a lansat duminică noaptea o rachetă Hwasong-12, care a zburat pe o distanţă de 787 km.

Americanii sunt văzuţi drept inamici în Coreea de Nord din cauză că cele două state nu au semnat niciodată un tratat de pace pentru a încheia în mod oficial războiul coreean din 1950-1953.

Mii de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar Zona Demilitarizată dintre cele două Corei este una dintre cele mai puternic fortificate graniţe din lume.