Dedolarizarea continuă. Yuanul începe să fie propulsat cu ajutor FMI

Economia Chinei se află pe o cale  periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât  cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi.
Economia Chinei se află pe o cale periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Conform unui raport din 4 mai al Wall Street Journal, se aşteaptă ca Fondul Monetar Internaţional să declare în următorul său raport că moneda Chinei, yuanul, este „evaluat corect”.

Noua declaraţie aşteptată din partea FMI este surprinzătoare, dat fiind faptul că în ultimii zece ani numeroşi analişti din domeniul financiar şi chiar oficiali occidentali au afirmat că Beijing-ul fixează un curs subevaluat pentru yuan (cu 20% până la aproximativ 40%).

Acuzaţiile au venit din partea lui Ben Bernanke, pe vremea când acesta era şef al Federal Reserve, dar şi din partea mai multor producători americani, care atrăgeau atenţia că rata subevaluată a yuanului răneşte adânc ţările cu care China schimbă bunuri în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Trezoreria SUA a sprijinit criticile celor care atrăgeau atenţia că rata subevaluată a yuan-ului încalcă acordul de aderare al Chinei la OMC, arătând că subevaluarea yuanului asigură, practic, subvenţionarea exporturilor chineze.

Şefii Trezoreriei administraţiei Obama au promis în repetate rânduri că vor adresa problema cu liderii Chinei comuniste, fără să reuşească să îşi ţină promisiunea.

Declaraţiile FMI referitoare la valute şi cursurile de schimb poartă greutate considerabilă. Noua declaraţie aşteptată din partea FMI survine nu întâmplător în momentul în care China presează organizaţia financiară să ofere yuanului titlul de „reserve currency”. O monedă de rezervă poate fi folosită de băncile internaţionale ca mijloc de schimb în cadrul plăţilor pe piaţa de bonduri.

China încearcă să forţeze includerea yuanului în coşul de valute folosite în mecanismul "special drawing rights" (SDR) al FMI. Valutele folosite în SDR curent sunt dolarul american, yenul, euro şi lira Marii Britanii.

Yuanul a devenit a cincea cea mai folosită monedă pentru tranzacţii internaţionale. Cu toate acestea, economia chineză este centralizată şi netransparentă, nu respectă standardele comerţului liber, fiind bazată pe o populaţie pauperizată cu ajutorul controlului exercitat de stat, şi pe un sistem extins de lagăre de muncă ce asigură un preţ foarte mic de producţie.

Sistemul bancar chinez, deşi formal emulează valorile şi structurile celui occidental, este centralizat şi strict controlat de statul comunist chinez.