Dedolarizarea continuă. Aliaţi majori ai SUA se alătură unei bănci conduse de China

(Captură Foto)

Un diplomat american senior a declarat că depinde de ţările individuale dacă se vor alătura noii bănci internaţionale pentru dezvoltare condusă de China.

Rapoartele media susţin că un număr tot mai mare de aliaţi apropiaţi ai americanilor ignoră presiunea Washingtonului de a evita noua instituţie financiară.

Franţa, Germania şi Italia au căzut de acord să urmeze exemplul Marii Britanii şi să se alăture Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), a raportat Financial Times, citând oficiali europeni.

Financial Times a adăugat că decizia luată de cele 4 ţări reprezintă un eşec diplomatic major pentru Washington, care s-a întrebat dacă noua bancă va avea standardele de mediu şi de guvernare necesare.

De asemenea, AIIB este văzută ca un instrument de întărire a influenţei Chinei în regiune, posibil în defavoarea Statelor Unite.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a lăudat iniţiativa celor 4 naţiuni europene de a se alătura AIIB, dar a adăugat că banca trebuie să se conformeze standardelor internaţional acceptate.

Agenţia de ştiri chineză de stat Xinhua a declarat că Elveţia, Luxemburg şi Coreea de Sud iau de asemenea în calcul aderarea la noua instituţie financiară, a cărei conducere a susţinut că AIIB va fi deschisă, transparentă şi responsabilă.

“Mesajul nostru către China a fost că suntem pentru investiţii în infrastructură, dar vrem să vedem clar că această bancă va face încă de la început ceea ce şi alte bănci multilaterale de dezvoltare au făcut din punct de vedere al guvernanţei”, a declarat vice-secretarul de stat al SUA pentru Probleme legate de Asia de Est şi Pacific, Daniel Russel.

Rivală a Băncii Mondiale

AIIB a fost lansată în Beijing anul trecut pentru a stimula investiţiile din Asia în domenii precum transport, energie, telecomunicaţii şi alte sectoare ale infrastructurii. AIIB a fost creată ca o rivală a Băncii Mondiale dominate de Occident şi a Băncii Asiatice pentru Dezvoltare.

La începutul acestui an China a anunţat că 26 de ţări au fost incluse în categoria statelor fondatoare, majoritatea din Asia şi din Orientul Mijlociu. Banca plănuieşte să finalizeze articolele acordului de aderare până la sfârşitul anului.

Un oficial al ministerului indian al finanţelor, una dintre ţările care s-a alăturat noii bănci, a declarat că membrii AIIB se vor întâlni în Almaty, Kazahstan, în 29-31 martie pentru a discuta acele articole.

Termenul stabilit de China pentru acceptarea ţărilor cu statut de membri fondatori este 31 martie.

Japonia, Australia şi Coreea de Sud sunt cele mai importante absenţe din AIIB, deşi premierul australian Tony Abbott a declarat că o decizie finală în privinţa AIIB va fi luată curând.

Coreea de Sud a anunţat că poartă în discuţii cu China şi alte ţări în privinţa unei posibile participări.

Japonia, principalul rival regional al Chinei, deţine cea mai mare participaţie la Banca Asiatică pentru Dezvoltare (ADB), alături de Statele Unite. În plus, banca cu sediul în Manila este condusă de un japonez, în baza unei convenţii.

Deşi este improbabil ca Japonia să se alăture AIIB, şeful ADB, Takehiko Nakao, a declarat pentru Nikkei Asian Review că cele două instituţii financiare se află în discuţii şi ar putea coopera.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe