Declaraţie de parteneriat strategic româno-polonez, semnată de preşedinţii Traian Băsescu şi Lech Kaczynski

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său polonez, Lech Kaczynski, au semnat, miercuri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de parteneriat strategic.
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său polonez, Lech Kaczynski, au semnat, miercuri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de parteneriat strategic. (Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său polonez, Lech Kaczynski, au semnat, miercuri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de parteneriat strategic, şeful statului român remarcând că acest eveniment finalizează un proces îndelungat de muncă la nivel diplomatic şi guvernamental pentru cele două ţări.

"Parteneriatul strategic vizează cooperarea politică în domeniul securităţii, energie şi dezvoltare durabilă, agricultură, dezvoltare regională, trasporturi, schimbări climatice şi alte obiective comune", a evidenţiat Traian Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute împreună cu omologul său din Polonia.

Potrivit preşedintelui Băsescu, în cursul discuţiilor purtate s-au desprins o serie de abordări comune în ceea ce priveşte Tratatul de la Lisabona sau problematica regională.

"Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte am constatat abordări comune atât în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, cât şi în ceea ce priveşte viitoarea structură a Comisiei. De asemenea, am abordat problematica regională legată de Balcani, Ucraina, Republica Moldova, precum şi Asia Centrală, în mod deosebit cu privire la resursele energetice", a adăugat Băsecu.

La rândul său, preşedintele Republicii Polone, Lech Kaczynski, i-a mulţumit preşedintelui român pentru această întâlnire, pentru convorbirile purtate, arătând că acestea au vizat problematica regională, dar şi chestiuni legate de UE.

"Doresc să subliniez faptul că am abordat teme care ne interesează în mod reciproc şi am semnat acel document. Am discutat problemele legate de noile funcţii ale Uniunii Europene. Trebuie să ţinem cont că s-a modificat oarecum şi politica aliaţilor noştri americani faţă de ţările noastre din această zonă. Nu am evitat tema Ucrainei, nu am evitat problema Turciei", a spus preşedintele Poloniei.

Kaczynski a reamintit că aceasta este a trei a întâlnire oficială cu Traian Băsescu, rememorând momentul vizitei la Bucureşti din urmă cu aproximativ un an şi jumătate.

Miercuri seara, preşedintele Traian Băsescu va oferi un dineu oficial în onoarea preşedintelui Lech Kaczynski. Şeful de stat polonez urmează să aibă în cursul zilei întrevederi cu primul ministru Emil Boc, cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Vizita preşedintelui Poloniei în România a fost anunţată în luna mai a acestui an, în cadrul unui simpozion dedicat celei de-a 90-a aniversări a relaţiilor diplomatice româno-polone.

De asemenea, în martie, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială de o zi în Republica Polonă, la invitaţia omologului său.

La 4 iunie, primul-ministru Emil Boc a avut, la Cracovia, o întrevedere bilaterală cu omologul său polonez Donald Tusk, ocazie cu care s-a stabilit semnarea la Bucureşti a unui parteneriat strategic româno-polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne