Decizia opoziţiei a simplificat sarcina guvernului de a informa cetăţenii despre integrarea în UE

(photos.com)

"Discutarea rezoluţiei cu privire la moţiunea de cenzură înaintată guvernului RM, în legătură cu parafarea Acordului de Asociere cu UE în cadrul summitului "Parteneriatul Estic" de la Vilnius a uşurat sarcina guvernului de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor scopurile de bază a acestuia", consideră prim-ministrul Iurie Leancă.

Oficialul a spus miercuri, în cadrul şedinţei extraordinare a parlamentului că "majoritatea de guvernare planifica să desfăşoare dezbateri publice, însă decizia opoziţiei a simplificat sarcina conducerii" Premierul i-a propus liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, să desfăşoare dezbateri televizate cu privire la integrarea europeană, la postul de televiziune naţional sau orice alt post TV. "Nu îmi este clară poziţia Partidului Comuniştilor. Vreau să aud argumentele dl. Voronin, pentru ca acesta să relateze, în ce direcţie vrea să ducă ţara, nu doar să recurgă la speculaţii şi manipulări ale opiniei publice.

În 2001, comuniştii au venit la putere promiţând că Moldova va adera la Uniunea Rusia şi Belarus. Peste câţiva ani aceştia s-au certat şi au promis un viitor luminos în Uniunea Europeană. Apoi Voronin a comparat UE cu Germania nazistă, iar acum tinde în Uniunea Vamală", a spus Leancă. Oficialul a felicitat deputaţii Coaliţiei de guvernare şi parlamentul cu parafarea Acordului de Asociere, care "face ireversibil calea integrării europene a Moldovei".

Leancă a subliniat că în timpul ceremoniei de parafare a documentului au fost respectate toate procedurile naţionale şi internaţionale. Comentând faptul că documentul a fost parafat în limba engleză, dumnealui a reamintit lui Vladimir Voronin că acesta a parafat în limba rusă "Memorandumul Kozak", care "compromitea statalitatea şi suveranitatea Moldovei".

Totodată, premierul a menţionat că guvernul deja a început traducerea Acordului de Asociere cu UE în limbile română şi rusă, pentru ca toţi cei interesaţi să se poată familiariza cu textul de 984 de pagini şi în alte două limbi pe lângă cea engleză. De asemenea, Leancă l-a citat pe Voronin, care a declarat în 2007 că "depărtarea de integrarea europeană înseamnă să rămânem pentru totdeauna în trecut".

Potrivit opiniei premierului, "unicul lucru, pe care vor să-l obţină comuniştii este integrarea Moldovei şi a cetăţenilor acesteia în PCRM". "Iniţiativa comuniştilor nu este la adresa guvernului, ci în adresa viitorului european al Moldovei. Oamenii au votat pentru noi şi vom parcurge până la capăt cale pe care am ales-o. Cum puteţi spune că proiectul, care este susţinută de marea parte a populaţiei, nu este unul pozitiv?", s-a indignat premierul. Leancă este convins că "Acordul de Asociere va duce la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, care sunt dezamăgiţi de politica fostei guvernări". "Vorbim despre majorarea exportului de mărfuri moldoveneşti în UE, fapt ce va duce la creşterea economică. În rezultat, vom majora salariile şi vom micşora preţurile la produse şi servicii. Oare este ceva rău, domnilor comunişti?", s-a indignat premierul.

Iurie Leancă a opinat că "apropiindu-se de Europa, Moldova va deveni mai atractivă pentru investiţii şi exemplul acestui fapt poate servi construcţia, timp de una an, a mia multor drumuri decât timp de opt ani de guvernare comunistă".

Premierul a prezentat numeroase cifre şi exemple a faptului, cum integrarea europeană ajută la modernizarea şi dezvoltarea ţării. Leancă a subliniat cp în viitorul apropiat Moldova va obţine regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, iar peste câţiva ani va depune cererea de aderare la UE.

La finele discursului său, premierul a mulţumit deputaţii din partea Partidului Comuniştilor pentru faptul că nu au părăsit sala de şedinţă a parlamentului şi au ascultat până la urmă discursul premierului. De asemenea, Leancă i-a indicat lui Vladimir Voronin asupra faptului că "în Partidul Comuniştilor la putere se află forţele ultraradicale, care acţionează împotriva intereselor ţării". "Mai aveţi timp să treceţi de partea intereselor naţionale ale cetăţenilor. Sunt convins că împreună cu PCRM sau fără acesta Moldova va merge înainte, spre Europa şi nu în urmă, spre izolare şi autoritarism, Astăzi, ca niciodată sunt convins în şansele Moldovei de a deveni un stat european modern!", a declarat Iurie Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe