Decizia CCR în favoarea lui Dragnea. Danileţ arată care-i marele "paradox românesc"

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Epoch Times România)

Decizia prin care CCR a dat ieri câştig de cauză Vioricăi Dăncilă în speţa vizând completurile de 5 judecători de la Înalta Curte a făcut să curgă valuri de comentarii, multă lume acuzând că respectiva hotărâre este în folosul lui Dragnea care, reamintim, vrea musai să schimbe completul care judeca apelul în dosarul Bombonica.

Cele întâmplate n-au scăpat nici celor din sistemul judiciar. Astfel, judecătorul Cristi Danileţ remarcă următorul paradox:

"Paradoxul românesc: să ai o Curte Constituţională în care ministrul justiţiei a stat 12 ani şi un alt membru este acolo de 10 ani - când Constituţia spune clar că mandatul este de 9 ani - care decide că anumite completuri de la instanţa supremă nu au fost constituite legal...", scrie pe Facebook Danileţ.

Reamintim că şi şefa Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, i-a întrebat miercuri pe judecătorii Curţii Constituţionale dacă nu este ciudat că abia anul acesta (când apelul lui Dragnea a ajuns la un complet de care liderul PSD nu-i mulţumit n.r.) s-a constatat că nu ar funcţiona în mod legal completurile de 5 judecători de la ÎCCJ.

"Nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, s-a constatat că nu funcţionează legal completurile de 5 judecători? Să zicem că lumea nu a fost atentă, dar în 2016 a fost o situaţie inedită. La momentul tragerii la sorţi nu aveam vicepreşedinţi, am anunţat că facem tragere la sorţi doar pentru membri judecători, că nu pot fi cunoscuţi preşedinţii completurilor pentru că CSM nu a numit încă vicepreşedinţi. A fost tratată pe larg situaţia în presă. Nu am auzit pe nimeni să se întrebe de ce conduc vicepreşedinţii completurile de 5. Mi-e greu să cred că în 4 ani judecătorii, părţi al căror destin depindea de decizii, nu a citit nimeni legea. (..) Sunteţi chemaţi să faceţi un control legal al tuturor hotărârilor ICCJ din 2014 până în prezent. Cunoaşteţi şi dvs foarte bine, poate chiar mai bine, realitatea societăţii româneşti", a declarat Cristina Tarcea, citată de stiripesurse.ro, la CCR.