Decizia CCR care a aruncat în aer Justiţia. Savonea trimite Inspecţia Judiciară peste Tarcea

Lia Savonea
Lia Savonea

Preşedinta CSM, Lia Savonea, a susţinut vineri o declaraţie de presă pe tema controversatei hotărâri pronunţate de CCR în privinţa completurilor de trei judecători de la Înalta Curte în cadrul căreia a anunţat că va convoca Secţia pentru judecători a Consiliului, "în vederea analizării responsabilităţii conducerii instanţei supreme".

Concret, membrilor Secţiei pentru judecători li se va cere să decidă asupra oportunităţii unui control prin Inspecţia Judiciară.

"Aşa cum este cunoscut, în data de 3 iulie 2019, CCR a constatat existenţa unui conflict de natură juridică constituţională, generat de refuzul Înaltei Curţi de a aplica pe o durată mare de timp a dispoziţiilor legale privind constituirea completelor specializate în materie de corupţie, în primă instanţă. Având în vedere implicaţiile deciziei care va avea drept consecinţă în primul rând prelungirea duratelor procedurilor în materie penală, cu toate consecinţele ce decurg de aici, apoi văzând consecinţele pe care acest fapt le-a avut asupra dreptului părţilor la un proces echitabil, în calitate de preşedinte al CSM voi convoca Secţia pentru judecători în vederea analizării responsabilităţii conducerii instanţei supreme, cel mai probabil în urma unui control făcut prin Inspecţia Judiciară cu privire la care secţia va decide", a declarat Savonea.

Lia Savonea a mai susţinut că potrivit articolului 19 alin. 3 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, responsabilitatea şi prerogativele propunerii de constituire a completelor specializate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi revenit preşedintelui instanţei sau vicepreşedintelui care coordonează activitatea în materie penală şi a lăsat să se înţeleagă că, deşi legea 304 nu prevede obligativitatea ÎCCJ de a organiza completuri de trei judecători specializaţi pe corupţie, totuşi şefa instituţiei ar fi trebuit s-o facă.

"Am în vedere că ÎCCJ este situată constituţional şi legal în vârful ierarhiei instanţelor din România, iar conduita managerială a instanţei supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigenţă şi rigoare ridicate. În orice caz nu mai scăzute decât exigenţele pe care le avem pentru tribunale şi Curţi de apel", a susţinut Savonea.

Reamintim că judecătorii CCR au decis miercuri cu 5 la 4 să admită sesizarea făcută de Florin Iordache privind constituirea ilegală a completurilor de trei judecători în cazurile de corupţie. Această decizie a fost luată, deşi legea 304/2004 privind organizarea judiciară NU prevede vreo obligaţie pentru CCR să constituie completuri de trei judecători specializaţi în corupţie.

Concret, învestirea de drept a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu competenţa de a soluţiona în primă instanţă cauze de corupţie este susţinută şi de dispoziţiile art. 19 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, care prevăd o facultate, iar nu o obligaţie a Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a constitui completele specializate.

De altfel, în România nici nu există o astfel de specializare în corupţie şi se porneşte de la premiza că magistraţii care ajung la Înalta Curte - cel mai înalt for judecătoresc - sunt oameni cu experienţa necesară pentru a judeca tot felul de procese. De altfel, dintre toate ţările UE doar Austria are completuri specializate pe corupţie.

Decizia CCR a stârnit aşadar numeroase controverse şi critici, Opoziţia acuzând de-a dreptul că "PSD a reuşit prin politrucii pe care i-a instalat la Curtea Constituţională să obţină compromiterea acestei instituţii fundamentale în orice democraţie." Hotărârea CCR-ului vine în urma unei sesizări depuse de Florin Iordache în interesul lui Liviu Dragnea. La vremea respectivă, încă necondamnat definitiv în dosarul Bombonica, Dragnea încerca anularea sentinţei pronunţate în primă instanţă de un C3 de la ÎCCJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne