Decizia care cutremură sistemul de justiţie: CCR dă dreptate Guvernului. Completele de 5 judecători vor fi schimbate

Preşedintele PSD Liviu Dragnea înregistrează o victorie importantă care cutremură sistemul de justiţie: Curtea Constituţională dă dreptate Guvernului Dăncilă în privinţa completelor de 5 judecători de la Înalta Curte. Consecinţa: toate procesele în curs vor fi reluate.
Liviu Dragnea (Presedinte PSD);
Liviu Dragnea (Presedinte PSD); (Florin Chirila/Epoch Times)

Curtea Constituţională a admis în şedinţa de miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea Guvernului Dăncilă privind formarea ilegală a completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, CCR a constatat că există un conflict juridic între Parlament şi Curtea Supremă, aşa cum a reclamat premierul Viorica Dăncilă cu puţin timp înainte să înceapă apelul lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

"CCR a admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României şi aconstatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018", se arată într-un comunicat remis de CCR după decizie.

Potrivit G4media, care citează surse din CCR, consecinţa deciziei va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de 5 de la ÎCCJ vor fi reluate. Mai mult, cei care au primit sentinţe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu şi-au consumat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.

"Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial a motivării deciziei. Procesele soluţionate definitiv nu pot fi redeschise (revizuite etc.) pe motiv de nelegală compunere a completului de 5 judecători", a explicat, la rândul său, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.