Debaronizarea României poate să mai aştepte! CCR a respins iniţiativa cetăţenească de alegere a primarilor în două tururi

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Curtea Constituţională a respins, marţi, iniţiativa civică vizând alegerea primarilor în două tururi. Motivul invocat de judecătorii constituţionali pentru a respinge iniţiativa este că numărul de semnături strâns ar fi fost insuficient.

Mai exact, potrivit Digi24.ro, judecătorii constituţionali au susţinut că nu au fost strânse cel puţin 100.000 de semnături din cel puţin un sfert din judeţele ţării. Din acestea trebuiau strânse cel puţin 5.000 de semnături, condiţie care din nou nu a fost îndeplinită.

Pe de altă parte, conform sursei citate, pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu iniţiativa.

Iniţiativa cetăţenească "Oameni noi în Politică" a fost iniţiată de 26 de organizaţii civicie şi 4 partide şi depusă de grupul parlamentar USR. Aceasta prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin, revenirea pe liste deschise care să-i ofere alegătorului posibilitatea să aleagă un candidat preferat, nu întreaga listă şi, de asemenea, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora.

Redăm comunicatul CCR

„Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art. 146 lit.j) din Constituţie, art.48 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi al prevederilor Legii nr.189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, a luat în dezbatere iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susţinători (de cel puţin 100.000) şi dispersia teritorială (să provină din cel puţin un sfert de din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături).

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne