De râsu-plânsu. Marian Godină ne spune cum se va face o percheziţie după viitorul Cod Penal

Cunoscutul poliţist Marian Godină explică, pe contul său de Facebook, cam cum va suna un dialog între poliţie şi infractor, dacă parlamentarii vor schimba codurile penale în maniera pe care o doresc. Dialogul descris de poliţist este în linie cu temerile exprimate de Procurorul General, DNA, DIICOT, CSM, Asociaţia Naţională a Procurorilor etc.
Poliţişti
Poliţişti (Epoch Times România)

Modificările Codurilor Penale operate acum în Parlament îi vor lega de mâini şi de picioare pe procurori, făcând din trimiterea infractorilor în instanţă misiuni aproape imposibile, au atras atenţia mulţi magistraţi de vârf, printre care şi Procurorul General Augustin Lazăr. Nu doar magistraţii iau însă atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în Parlament. La rândul său, poliţistul Godină explică, prin intermediul unui dialog imaginar, cam cum va trebui să procedeze poliţia pentru a opera o percheziţie.

"-Alo, bună ziua, de la poliţie vă sunăm, deranjăm?
-Nu, spuneţi vă rog!
-Ştiţi...sunteţi cercetat pentru trafic de droguri...
-Da, ştiu, am fost anunţat încă de când m-a reclamat (...) ăla. Abia aştept să audiaţi toţi martorii, vreau să asist şi eu la audieri, să-i văd şi eu care sunt ăia, să le trimit nişte bezele în timp ce declară...
-Noi v-am sunat să vă spunem că am dori să facem o percheziţie domiciliară. Bănuim că vă aşteptaţi la asta. Mâine sunteţi acasă?
- Păi după ce am fost anunţat că se face o investigaţie, normal că mă aşteptam să vină mascaţii, că doar nu-l aşteptam pe Moş Gerilă cu renii. Totuşi, mâine am ceva treabă, nu puteţi să ajungeţi poimâine?
-Bine, atunci venim poimâine.
-De fapt veniţi răspoimâine, că mai am câteva lucruşoare de aruncat şi n-am timp mâine.
-Bine. Rămâne pe răspoimâine?
-Da, dar nu veniţi şi voi chiar la 6. Sunt puţin obo şi plicti. Haideţi pe la un 10.
-Ok. O zi bună!
-Auziţi? Vedeţi că las uşile deschise, să nu mai dea băieţii ăia negri cu berbecul, că acum un an, când erau legile alea tâmpite de veneaţi prin surprindere, mi-au dat de mi-au scos uşa cu tot cu toc", scrie poliţistul.

Reamintim că, după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală justiţiei, legându-i practic de mâini şi de picioare pe procurori. CSM, DNA, DIICOT, Ministerul Public, Asociaţia Procurorilor, toate au criticat în termeni duri amendamentele ce se pregătesc în Comisia lui Iordache.

"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficienţă a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicţie atât cu standardele europene în materie, cât şi cu prevederile interne, validate de Curtea Constituţională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului şi Caracterul echitabil al procesului penal) precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuţiilor sale prioritare în materie penală, precum şi în exercitarea rolului său constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a transmis Parchetul General.

La rândul său, şefa DNA a explicat că modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale îi vor lăsa pe procurorii anticorupţie fără instrumente eficiente de investigare.

„Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a afirmat Kovesi. „Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.

Poziţia DIICOT a fost în acelaşi spirit, la fel şi cea a Asociaţiei Procurorilor din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne